Rapport inifrån brändernas Australien

Buskbränder anses vara en normal del av livet i Australien, jordens torraste kontinent. Dessutom är temperaturen här oftast hög, vilket är en perfekt kombination för bränder. Men det som har hänt hittills den här sommaren är långt ifrån ”normalt”. Läs jordbruksjournalisten Leigh Radfords berättelse på plats.

FOTO: PRIVAT

Förra året var det varmaste och torraste som någonsin har uppmätts och under de senaste 15 åren har tio varit rekordvarma. Det har skapat perfekta förhållanden för de bränder som nu raserar med oförutsägbar våldsamhet i de flesta stater, och i en utsträckning som aldrig tidigare skådats.

10 miljoner hektar mark förstörd – motsvarar två Danmark

Sedan bränderna startade i september har mer än 10 miljoner hektar mark förstörts och minst 30 personer har dött. Ungefär 2 000 hem har brunnit ned och 100 000-tals människor har evakuerats från de drabbade områdena.

På Australiens tredje största ö, Kangaroo Island, har åtminstone 50 procent (cirka 200 000 hektar) förstörts av en brand som pågått i flera veckor. Jag intervjuade en 83-årig lantbrukare på ön som sa att han aldrig tidigare upplevt så omfattande och förödande bränder. En av hans gårdar hade förstörts helt och den andra var delvis nedbrunnen.

FAKTA: Leigh Radford

Bor: Utanför Adelaide i södra Australien.

Arbete: Han är journalist som i mer än 30 år rapporterat om det australiska jordbruket för mediebolaget ABC (Australian Broadcasting Corporation) och är tidigare chef för de lokala sändningarna.

Tvingas avliva brandskadade djur

Lantbrukarna på Kangaroo Island kommer att tvingas skjuta tiotusentals får som har överlevt, men som har blivit svårt brännskadade. Tiotusentals andra får har redan dött i bränderna. I hela landet beräknas över en och en halv miljon djur ha dött.

Bilden kommer från Green Wattle Creek nära Oakdale i delstaten New South Wales i Australien.
Bilden kommer från Green Wattle Creek nära Oakdale i delstaten New South Wales i Australien. FOTO: FIRE AND RESCUE NSW/HANDOUT/TT

I närheten av mitt hem, i det svalare höglandet utanför Adelaide, förstörde en brand för några veckor sedan 30 procent av regionens vingårdar, liksom många fruktodlingar, lantbruk och dödade mängder av köttdjur. Vi såg lågorna från vårt hem, men som tur var vände elden bort från oss.

Djur- och växtarter utraderade

Bränderna är en ekonomisk katastrof som drabbat lantbruket mycket hårt, men också en miljökatastrof. Många områden är så svårt skadade att de aldrig kommer att bli desamma igen. Omfattningen av katastrofen är svår att förstå och överblicka. Hela populationer av djur, växter och vissa arter har helt utraderats.

Himlen som fyllts med brandrök skiftar i orange och rosa i området runt Bomaderry. I delar av Australien råder katastroftillstånd på grund av okontrollerade skogsbränder.
Himlen som fyllts med brandrök skiftar i orange och rosa i området runt Bomaderry. I delar av Australien råder katastroftillstånd på grund av okontrollerade skogsbränder. FOTO: JULIA ATIYEH/TT

Till råga på allt domineras Australiens konservativa regering av politiker som förnekar effekterna av klimatförändringarna. Vår premiärminister är satt under enorm press för att försvara regeringens position, men de raserande bränderna kommer förmodligen att tvinga honom att ändra sig.

Forskningsresultat pekar på att Australien kommer att bli ännu varmare och torrare i framtiden, och i så fall kommer liknande, omfattande bränder att uppstå igen.

Krävs rationaliseringar för att klara klimatförändringarna

Det kommer också innebära att det blir omöjligt att bedriva lantbruk i vissa delar av landet i framtiden och betydligt mer utmanade i andra områden. I kombination med att Australiens jordbruk helt saknar statliga subventioner, betyder det att omfattande rationaliseringar kommer att krävas inom det närmaste århundradet om jordbruket ska klara klimatförändringarna.

Svårt om det aldrig regnar

Australier är till naturen mycket optimistiska och motståndskraftiga, men även om du är den bästa bonden i världen är det lite du kan göra om det aldrig regnar. Vår kollektiva optimism och motståndskraft är våldsamt utmanad av omständigheter vi inte kan rå på. Vår värld förändras och mer än någonsin förr är australierna beredda att vara med och ändra den till det bättre.

En helikopter vattenbombar bränderna i East Gippsland-området i delstaten Victoria.
En helikopter vattenbombar bränderna i East Gippsland-området i delstaten Victoria. FOTO: DELWP/TT