Råvaruexperten: Säkrast att vara passiv just nu

”Jag håller med placerare som är passiva just nu, och först när priset går mot en topp eller botten är jag beredd att placera.”, skriver råvaruexperten Björn Folkesson.

FOTO: ANN LINDÉN

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Euro. Någon orsak lär det finnas till att så många placerare nu köper krona och säljer både euro och US-dollar. Euron kom idag in på ny botten sedan den topp som vi hade då Coronakrisen var ny.

Ni kanske minns när en euro kostade en bit över 11,30 kronor? Jag gör det i alla fall och jag minns hur vi slets mellan lockelsen att sälja och rädslan för att euron kanske skulle gå till 12 kronor. Företag massavskedade personal och flyget stod stilla. I USA hällde man ut mjölk i brist på köpare, alltmedan det normala tillståndet var som bortblåst.

Ni som läser mina krönikor vet att jag ganska ofta ger råd om rätt köp eller säljtillfälle, men när det kommer till valuta så säger jag numera ingenting. Det enda råd som är att överväga skulle i så fall vara att alltid ta vara på kurser som innebär att ni slår personliga rekord eller att ni erbjuds en bättre betalning än året innan. Att försöka pricka botten eller toppen har i alla fall jag gett upp.

Vete. Frankrike börjar nu tröska även i norr och de tidigaste signalerna är att skillnaderna i skörd varierar väldigt från område till område. Marknaden har intagit ett ”vänta och se”-läge vilket fått vetepriset att falla något. Men redan i natt steg Chicago igen, om än inte så mycket.

Kvar i minnet har säkert handlarna det faktum att USDAs senaste rapport sänkte lagret och därmed blir den nya skördens faktiska storlek av ökad betydelse. Jag håller med placerare som är passiva just nu, och först när priset går mot en topp eller botten är jag beredd att placera.

I Sverige tröskas det också på Öland och i Skåne, men det är vad jag vet bara höstkorn som är moget. Engagemanget hos köparna är på topp då man vill höra en bedömning av skördeutfallet även här, för att på det sättet avgöra hur stort gapet mellan fransk börs och svenskt kontantpris skall vara. Just nu torde mellanskillnaden vara minst 35 öre vid skördeleverans och om positiva skördeprognoser kommer in så kan det avståndet stiga.

Gödning. Här buden olika! Medan urean i Frankrike har stigit två veckor i följd så föll den tyska N 27-marknaden vid sitt senaste handelstillfälle. Det innebär att det finns en viss chans för de bönder som ännu inte köpt gödning att göra en fullt godkänd affär. Det är ännu för tidigt att säga hur svenska återförsäljare kommer att agera, men det är onekligen en positiv signal som skall beaktas.

Som ovan antytts så rullar nu spannmålsskörden igång och visst är det glädje att åter se stubbåkrarna ligga gyllengula mitt i vår svenska högsommar. Nu gäller det bara att vakta så inte gässen landar och äter sig in i otröskad gröda.

LÄS MER: Folkesson: Snart vallskörd söderut – och gödning finns i överflöd