Råvaruexpertens råd till veteodlarna: lagra hälften

Råvaruexpreten Björn Folkesso råder veteodlarna att lagra in minst 50 procent av skörden. Orsaken till det utvecklar han i veckans krönika.

Björn Folkesson, lantbrukare, spannmålsodlare och krönikör i Land Lantbruk.
Björn Folkesson, lantbrukare, spannmålsodlare och krönikör i Land Lantbruk. FOTO: ANN LINDÉN

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Skördeläget. Så sakteliga börjar skördeläget klarna. Marknaden har kommit fram till följande slutsatser: i USA skördas det mycket vete och skörd per acre är gott och väl tillfredsställande. Vi har sett många Youtube-klipp med bilder på stora fält, stora tröskor och undertexterna har varit bra skörd i många fall.

Den franska skörden tycks bli precis så dålig som förutspåtts redan i maj. Rumänien upplever en skördekatastrof, men det höjer inte priset nämnvärt. Ryssland, här har vi jokern. Återigen är den ryska skörden underskattad, så nu när lassen vägs in ser vi motsatt resultat. Det vill säga det blir en bättre skörd än väntat och då går förstås vetepriset ned. I går passerades 180 euro per ton och frågan är om inte det faller ytterligare.

Raps. Rapspriset ligger gott och väl på övre halvan i diagrammet. Rapsen har länge haft stöd av stigande palmoljepriser och är just nu bättre betald än spannmålen. I Sverige är nu en god del av skörden bärgad och då infinner sig frågan om hur den skall säljas.

För egen del så sålde jag spot. Jag kunde ha valt inlagringsalternativet, men kommande bönskörd i USA och med en Coronaeffekt på nedgång så ser jag en risk i att en stor sojaskörd i oktober kan hålla rapspriset nere, eller i varje fall hindra en riktigt stor uppgång. Om rapsen mot förmodan skulle gå över 390 euro per ton så kommer jag att skydda mig med ett säljkontrakt.

Vete. Här står diagrammet långt under medel, så mitt råd till er veteodlare är att lagra in minst 50 procent av skörden. Vetet lider nu av skördeprispress och som ovan antytts av att skördeutfallet har blivit bättre än befarat. Min bedömning är att snart nog är det färdigtröskat, men inte färdighandlat. Det betyder att stora köparländer kommer tillbaka för att fylla lager. Då finns det inte mer vete att fylla på med och det brukar leda till prisuppgångar.

Gödning. Nu tyder det mesta på att botten i N 27 har varit. Den tyska marknaden steg vid senaste notering. Det betyder inte att bönder skall känna panik över prisuppgången, men beakta det nya i situationen. Det är en stor risk att ta för den som spelar på ännu lägre gödningspriser längre fram.

Gödningsmarknaden är ganska svår i ett avseende och det är logistiken. Jag blev uppringd häromdagen av en leverantör som ville komma med min beställda gödning. Ryssland har nämligen kommit minst en månad för tidigt med sin leverans och blir det brist på lagringsplatser. Så kan det gå i marknadens underbara värld.

Mjölk. Invägning i Tyskland stiger och spotpriset går ned en aning. Jag tror inte det bekymrar Arla så mycket.

Ha nu en bra skörd och tänk på olycksrisken. Det blir nog lugnt framemot jul i år också!

LÄS MER: