Riksdagen säger ja till gårdsförsäljning

Riksdagen röstade ja under onsdagen till ett initiativ från socialutskottet om att gårdsförsäljning av alkohol ska bli tillåten.

FOTO: ISTOCK

Därmed har regeringen nu fått en tydlig signal att en majoritet i riksdagen avser att rösta ja, ifall ett lagförslag läggs i framtiden. Under onsdagen röstade 151 ja och 140 nej och två personer lade ned sin röst.

Både Liberalerna och Kristdemokraterna har tidigare varit emot gårdsförsäljningen. Efter att partierna har svängt i frågan så står nu en riksdagsmajoritet bakom är positiv till gårdsförsäljning. Alliansen och Sverigedemokraterna röstade för och regeringen och Vänsterpartiet emot.

– Det är alkoholpopulism som hotar alkoholmonopolet, sade socialdemokraten Hans Hoff under den riksdagsdebatt som hölls i förra veckan, varefter beslutet sköts upp i en vecka.

Möttes med glädje

Omröstningen ägde rum efter att socialutskottet tidigare under våren föreslog att ett så kallat tillkännagivande, en uppmaning till regeringen, skulle läggas fram. Och det är detta tillkännagivande som majoriteten av riksdagen har ställt sig bakom.

Enligt tillkännagivandet borde regeringen "verka för en lagstiftning som gör det möjligt att bedriva gårdsförsäljning av alkohol i begränsad utsträckning". Från Allians- och odlarhåll har omröstningen mötts med glädje.

Restriktioner är nödvändiga

Tidigare har Moderaternas näringspolitiske talesperson Lars Hjälmered i en intervju med Land Lantbruk uppgivit att restriktioner för gårdsförsäljningen är nödvändiga, samtidigt som förutsättningen för att driva på för gårdsförsäljning är att Systembolagets monopol bevaras. Av samma åsikt är Emma Henriksson (KD) som är ordförande för socialutskottet:

–  Det handlar om gårdsförsäljning under förutsättning att Systembolagets monopolställning inte hotas, sade hon under riksdagsdebatten.

Ifall förslaget på sikt blir verklighet innebär det att exempelvis mikrobryggerier, vingårdar och destillerier i begränsad skala kan sälja sina egna produkter, istället som nu endast via lokala restauranger och via Systembolaget.

Lång väg kvar

Vägen till gårdsförsäljning är lång. Så länge regeringen väljer att inte gå vidare med en utredning om förutsättningarna för att tillåta gårdsförsäljning är det inte sannolikt att det händer så mycket mer. Om det däremot efter valet skulle bli en Allians- eller blocköverskridande regering, kan frågan om en utredning komma att väckas. Därefter skulle eventuella framtida utredningsförslag om exempelvis framtida lagändringar gå ut på remiss.

LÄS OCKSÅ: Riksdagsmajoritet vill göra gårdsförsäljning laglig (Land Lantbruk)