Rovdjur ska spåras med DNA

Det som göms i snö kommer fram i DNA-analysen. En teknik för att utvinna dna ur spår i snön kan underlätta inventeringen av bland annat de svenska lodjuren. – Det vore ett otroligt lyft, säger Mia Bisther på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Ett nytt projekt ska inventera bland annat lodjur genom att utvinna DNA från deras spår i snön.
Ett nytt projekt ska inventera bland annat lodjur genom att utvinna DNA från deras spår i snön. FOTO: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX/TT

Det finns omkring 1 200 lodjur i Sverige. Men de stora kattdjuren är svårräknade, inte minst i södra Sverige där de snöfattiga vintrarna gör det svårare att spåra dem.

Nu ska ett pilotprojekt som drar i gång under hösten förhoppningsvis ändra på det. Tanken är att en teknik för att utvinna dna ur lodjurens tassavtryck i snön ska ge bättre svar.

– Att använda sig av DNA från spårstämplar i snö är rätt nytt och väldigt annorlunda, säger Mia Bisther, inventeringsansvarig för stora rovdjur på länsstyrelsen i Västra Götalands län.

– För oss i de sydligare länen framför allt vore det ett stort lyft om vi kan få den här tekniken att fungera.

Fungerar på isbjörn

Motsvarande teknik, att analysera DNA-spår som organismer lämnar i sin miljö, har tidigare använts bland annat för att inventera vilka fiskarter som finns i en sjö och för att kartlägga isbjörnar utifrån deras avtryck i snön. Nu är förhoppningen att tekniken ska fungera även på lodjurens spår.

Projektet har fått 600 000 kronor från Naturvårdsverket, som sedan tidigare stöttar flera andra projekt för att hitta nya metoder i rovdjursinventeringen. Bland annat startar i år även ett motsvarande projekt för inventeringen av järv.

"Bra komplement"

– Eftersom snötillgången ofta är oregelbunden i södra Sverige vill vi testa ny teknik som skulle kunna bli ett bra komplement vid inventering av lodjur, säger Linda Ersson, vilthandläggare på Naturvårdsverket.

– Vi finansierar även ett projekt i Västerbotten och Jämtland där man ska samla in och analysera dna från järvens spårstämplar. Det projektet börjar också när första snön kommer.

Bland andra nya, så kallade innovationsinsatser som fått stöd finns projekt för att inventera järv med hjälp av drönare och projekt som ska vidareutveckla användandet av viltkameror för rovdjursinventering.

Fakta: Lodjur

Enligt den senaste inventeringen finns det omkring 1 200 lodjur i Sverige. Det finns dock en viss osäkerhet i statistiken, konstaterar Naturvårdsverket. Enligt beräkningarna finns mellan 1 301 och 1 783 lodjur i Skandinavien varav mellan 1 019 och 1 384 i Sverige.

Medan de övriga rovdjursarterna är bättre kartlagda, är kunskapen om lodjurens genetik relativt begränsad, enligt verket. Men studier tyder på att den genetiska variationen hos de svenska lodjuren är lägre än hos lodjur i exempelvis Finland.

Lodjuret finns i hela Sverige utom Gotland.

Källa: Naturvårdsverket

LÄS MER: Effektiva metoder mot rovdjur