Rumäniens björnar har blivit en turistmagnet

Redan när vi klev ur minibussen såg vi det första stora björnspåret. Björnen måste alldeles nyss ha gått före oss längs den stig vi ska gå, visst var det en pulshöjare.

[stor] En mycket stor mörk björnhane med ljusa fläckar på "axlarna", den färgteckningen finns tydligen bara hos brunbjörnar i Karpaterna i Rumänien.
[stor] En mycket stor mörk björnhane med ljusa fläckar på "axlarna", den färgteckningen finns tydligen bara hos brunbjörnar i Karpaterna i Rumänien. FOTO: ROLF SEGERSTEDT

Land Skogsbruks vårresa till Rumänien, med 34 deltagare, gick till Transylvanien och bergskedjan Karpaterna med flera toppar över 2 000 meter, klädda med blandskogar högt upp. Här ordnar den lokala skogsmyndigheten björnturism.

Stigen leder fram till en rätt ny liten stuga i skogen där turister har chansen att se Rumäniens världsberömda brunbjörnar. Det kryllar av björnar i området, ett 80-tal finns i skogarna här, berättar skogsvaktaren och guiden Christian Cruceanu som leder oss. Skogen vi går igenom är imponerande, i huvudsak långa grova granar. Det står säkert 500-600 kubik per hektar trots att det är långt mellan stammarna.

Det är kuperat och lite slipprigt, till och med björnen har halkat nerför på ett ställe.

Mäktiga björnspår ledde fram emot stugan där man kan skåda vilda björnar.
Mäktiga björnspår ledde fram emot stugan där man kan skåda vilda björnar. FOTO: ROLF SEGERSTEDT

Bjuds på smörgåsar

Efter några hundra meter är vi framme vid en glänta i skogen där stugan/gömslet står. Stugans framsida består av en glasvägg och redan när vi kommer in ser vi en stor björnhane som äter bröd som guiden lagt ut innan vi kom.

Vi är drygt 50 meter från björnhanen som nog har koll på att vi är på plats men han bryr sig inte. Småfrallor o grova bröd gillas, men varför serverar man inte kött?

– Björnarna äter gärna vegetariskt och vi vill inte att de ska fokusera på kött så att de angriper får och andra tamdjur. Det här är enkelt och verkar passa dem bra, säger Christian Cruceanu.

Och visst passar det, efter en stund dyker det upp en liten björn, en treårig hona, får vi veta. Hon är rädd och vågar sig knappt fram till brödet. Ytterligare björnar kommer och går, flera små och medelstora, sedan en mörk och stor hane med ljusa fläckar på "axlarna". Verkligen tjusig och en typ av brunbjörn som bara finns i Karpaterna.

– Den där är stor, en bra bit över 200 kilo men det finns en ännu större på över 300 kilo men han kommer bara fram på nätterna, han är försiktig, säger Christian Cruceanu.

Björnskådningen sker från en liten stuga med fönster ut mot skogsgläntan där brunbjörnarna bjuds på bröd och åskådarna får sitta tysta. Mellan 25 och 40 euro kostar några timmar i björnarnas skog.
Björnskådningen sker från en liten stuga med fönster ut mot skogsgläntan där brunbjörnarna bjuds på bröd och åskådarna får sitta tysta. Mellan 25 och 40 euro kostar några timmar i björnarnas skog. FOTO: ROLF SEGERSTEDT

Han berättar att i just den här gläntan brukade förre diktatorn Ceausescu jaga björnar. Under den långa kommunistperioden fram till 1989 var det bara han som fick jaga björn. Enligt historier som vandrar runt kunde han skjuta över 30 björnar på en dag.

Djur i Karpaterna

Djurlivet i Rumänien är artrikt till följd av att det finns så vitt skilda naturtyper i landet.

I bergskedjan Karpaterna finns till exempel varg, brunbjörn, lo, europeisk vildkatt, tjäder, orre, kungsörn, slaguggla, vitryggig respektive tretåig hackspett, murkrypare, fjällpipare och berglärka. I ett område pågår även återinplantering av visent, europeisk bison. I byarna ser man också många storkar i storkbona.

Det är den lokala skogsmyndigheten som ordnar björnvisningar på fem ställen runt staden Brasov. De brukar ta ut över 2000 turister varje sommar och det sker utan incidenter trots att människor och vilda björnar möts ganska nära. Och björnskådningen lockar besökare från hela Europa, men även från USA, Kanada och Australien.

– Syftet med björnskådningen är att tjäna pengar men även att med matningen locka ut björnarna från stadens närhet. För flera år sedan sökte sig björnarna in till sopcontainrar för att söka mat och då blev det ibland ganska farligt för människor, tillbud och olyckor inträffade. Genom matningen kan vi styra ut björnarna där risken är mindre och det verkar fungera bra, säger han när vi nöjda lämnar björnskogen.

Skogsvaktaren och björnguiden Christian Cruceanu berättar om skogen och björnarna i det område där den lokala skogliga myndigheten arrangerar björnskådning för turister.
Skogsvaktaren och björnguiden Christian Cruceanu berättar om skogen och björnarna i det område där den lokala skogliga myndigheten arrangerar björnskådning för turister. FOTO: ROLF SEGERSTEDT

Bara skyddsjakt tillåts

Sedan ett år tillbaka är licensjakt på björn stoppad och det är bara skyddsjakt som tillåts. Rumänien har en stor del av EUs björnstam och den vill man nu skydda och visa upp. Hur många björnar det finns råder det delade meningar om, den officiella siffran är cirka 6000 men flera som vi talade med hävdar att det handlar om över 10 000.

Björnen är kontroversiell och det inträffar en hel del incidenter och årligen även att björnen dödar människor, fåraherdar är särskilt utsatta.

Björnen verkar vara Rumäniens motsvarighet till vår vargfråga medan landets 7 500 vargar (OBS, också en osäker siffra) inte väcker samma känslor och diskussion.