Så mycket svenskt kött är det i hamburgarna

Hamburgerjättarna är olika bra på att köpa in svenska råvaror till sina produkter, det visar en genomgång som Land har gjort. Helsvenska Max är det enda företaget som erbjuder 100 procent svenskt nötkött i sina burgare. Sämst är Burger King som inte har något svenskt kött alls.

Max har enbart svenskt nötkött i sina hamburgare.
Max har enbart svenskt nötkött i sina hamburgare. FOTO: IBL/ISTOCK

Det blir allt vanligare att konsumenterna efterfrågar svenska råvaror i sina burgare. Norrländska Max hade svenskt kött redan från starten 1968, och är än idag den enda rikstäckande hamburgerkedjan som erbjuder det. Sibylla är näst bäst i klassen, då de använder cirka 65 procent svensk köttråvara, och resten från en handfull EU-länder. McDonalds uppger att cirka 45 procent av deras kött kommer från Sverige, resten från Polen. Burger King däremot har inget svenskt kött alls, utan köper in nötkött från Italien, och kyckling från Frankrike och Tyskland.

Läs mer: McDonalds mål – hälften av nötköttet svenskt

Ingen svensk potatis till pommes frites

Gemensamt för alla fyra är att ingen av dem använder svensk potatis. Det finns flera förklaringar till detta, bland annat att det inte finns tillräckligt med svensk potatis för de volymer som krävs. I Max fall är det smaken på potatisen som anses vara ”för söt”. Samtliga använder däremot enbart svensk, ekologisk mjölk, och försöker i möjligaste mån köpa in svenska grönsaker.

Här nedan kan du läsa vad respektive företag säger om sin produktion.

McDonald’s

Snabbmatskedjan säger sig vara restaurangbranschens största inköpare av svenskt nötkött, och cirka 45 procent av köttet kommer från Sverige. Vad det gäller kyckling och bacon finns inga siffror, men fläskköttet har sitt ursprung i Sverige, Tyskland och Holland.

Mjölken är 100 procent svensk och ekologisk, vilket även gäller mjölken som serveras i kaffet. Brödet bakas i Malmö och Stockholm av samma leverantör sen kedjan lanserades i Sverige 1973.

Läs mer: 8 av 10 köper svenskt för böndernas skull

Under säsong serveras tomater, sallad, lök och morötter från Sverige. Potatisen kommer från EU, i huvudsak Holland och Polen.

– Vår ambition är att kontinuerligt arbeta för ökad hållbarhet över hela verksamheten samtidigt som vi bibehåller en hög, jämn kvalitet. Vi behöver även säkerställa att vi kan köpa in tillräckliga volymer då vi serverar 400 000 gäster om dagen i Sverige, säger Henrik Nerell, Press Officer på McDonald's Sverige.

Burger King

Burger King erbjuder inget svenskt kött, utan det köps in från Italien, Tyskland och Frankrike. Inte heller är potatisen svensk, utan kommer från Holland. Däremot är mjölken 100 procent svensk och ekologisk.

Tomater och salladen kommer från Sverige under sommaren och så länge det finns rimlig åtgång under sensommaren/höst. Normalt köper de in svenskt under perioden maj–september, därefter holländskt och spanskt. Cirka 50 procent av brödet kommer från Sverige.

– Vi är ett internationellt företag och handlar i dagsläget våra råvaror tillsammans med Burger King i övriga Europa. Det gör oss till en stor köpare och därmed också en kraftfull kravställare. För oss och för kvaliteten på vår mat är detta för tillfället den bästa lösningen, säger Iwo Zakowski, VD för Burger King Sverige.

Läs mer: Stjärnkock startar upprop för svenskt kött

Max

Sibylla är näst bäst i klassen, med 65 procent svensk köttråvara.
Sibylla är näst bäst i klassen, med 65 procent svensk köttråvara. FOTO: SIBYLLA

Max är den enda rikstäckande burgarkedjan som bara använder svenskt nötkött, kyckling och bacon.

– Det är en investering på kanske 50 miljoner per år de senaste åren, men det tycker vi är en bra investering eftersom svenskt kött har lägst antibiotikaanvändning i EU, relativt låg klimatpåverkan och framställs under en av världens mest strikta djurskyddslagar, säger Kaj Török, informations- och hållbarhetschef på Max.

Mjölken är svensk och ekologisk, och brödet kommer från Lantmännen och är således svenskt. Potatisen är inte svensk ”eftersom svensk potatis blir lite för söt för vår smak”, säger Kaj Török.

Läs mer: Lag om ursprungsmärkning kan bli aktuell

Sibylla

Varumärket Sibylla ägs av Atria vilka även är leverantör av all chark till Sibylla. Av den köttråvara som används i produktion är cirka 65 procent svenskt kött. Atria köper även köttråvara från utvalda och godkända leverantörer i Finland, Tyskland, Danmark, Holland, Österrike och Irland. Ambitionen är att en hög andel av köttet skall komma från Sverige, eftersom man värnar om det svenska lantbruket.

– Grundläggande för Atria är att djuren ska hanteras enligt respektive lands lagstiftning och att leverantören är godkänd och kontrollerad av myndigheterna. I upphandlingen med samtliga leverantörer kontrolleras även hur väl leverantören lever upp till det svenska miljöstyrningsrådets (MSR) regler som bygger på svensk djurskyddslagstiftning. På så vis har Atria kontroll på eventuell avvikelse från svenska djuromsorgsregler, säger Joakim Carlsson, VD för Sibylla.

Läs mer: Forskare: Labbodlade hamburgare snart på restarurang

Grönsakerna är svenska, förutom under vissa perioder under vinterhalvåret. Mjölken är alltid svensk och ekologisk, och brödet kommer från Lantmännen och görs i Örebro med svenskt mjöl.

Däremot kommer potatisen inte från Sverige.

– Svensk potatis finns inte tillräckligt för att förse vår bransch. Det är för stora volymer och kvalitetskrav, framförallt när det gäller storlek. Potatisen odlas så nära fabrikerna som möjligt i Holland för minsta miljöpåverkan, säger Joakim Carlsson.