Så hanteras ett utbrott

Vid ett större sjukdomsutbrott i Sverige idag kommer Svensk Lantbrukstjänst att avliva och ta hand om kadavren. Enligt företagets VD Leo Virta har man en god beredskap.

Om svinpesten slår till kommer stora resurser krävas, men på Svensk Lantbrukstjänst är man förberedd.
Om svinpesten slår till kommer stora resurser krävas, men på Svensk Lantbrukstjänst är man förberedd. FOTO: MOSTPHOTOS

– Vi har en avlivningsservice och kan ta hela besättningar idag. Det är inget nytt för våra entreprenörer.

Men frågan är om det kommer att räcka med att avliva enstaka besättningar. Stoppas grisexporten från Europa kan många producenter komma att snabbstoppa uppfödningen, och snabbt vilja avliva alla friska grisar för att minska sina förluster och inte få förvuxna grisar i lagården.

Smågrisarna kan dödas på gården och slaktgrisar och suggor körs till slakteriet för att ”välfärdsslaktas”.

Men det kommer hur som helst att krävas stora resurser för avlivning, transport och destruktion.

Köra mobilt

Konvex anläggning i Karlskoga kör idag i tvåskift, men kan under en kortare period köras dygnet runt och då ta hand om över 1000 ton per dygn. Tillståndet för Konvex två anläggningar i Karlskoga och Kävlinge gäller 165 000 ton per år.

– Dessutom kan vi ju köra ut vår mobila förbränningsanläggning och destruera hela besättningen på gårdsnivå, säger Leo Virta.

– Min bedömning är att det finns en beredskap, men man vet inte hur stort ett utbrott blir.

Inget direkt behov

Varken Leo Virta eller Lena Hult på Jordbruksverket ser ett direkt behov av nya metoder vid sidan av el, skott och stick, som till exempel avlivning med hjälp av kväveskum, vid epizootier bland grisar.

– Det här är ingen metod som vi så här långt har övervägt att börja använda på grisar. Jag tror det är enklare att göra det på vanligt sätt i boxen, säger Lena Hult.

– Kommer det bättre metoder kanske man tittar på det, men det är inget som vi funderar på just nu, när det gäller afrikansk svinpest.