Så ser det ut på jobbfronten 2021

För den som söker efter en anställning finns gott om möjligheter inom de gröna näringarna. Samtidigt ser arbetsförmedlingen att intresset för att jobba i de gröna näringarna ökar.

Eeva Vestlund, Arbetsförmedlingen.
Eeva Vestlund, Arbetsförmedlingen.

Covidsommaren 2020 visade hur sårbara delar av de gröna näringarna är, när man förlitar sig på säsongsarbetskraft utifrån för att skörda frukt och grönt. Men det gjorde också att många i landet också fick upp ögonen för jobbtillfällena.

Många företag har haft svårt att hitta arbetskraft eftersom de flesta väljer ett yrke som inte är säsongsbetonat och unga har valt att gå till hotell och restaurang.

- Men vi såg redan i våras att intresset för gröna näringar ökar. Det tycker jag är jätteroligt, säger Eeva Vestlund, avdelningschef på Arbetsförmedlingen.

För att minska sårbarheten planerar myndigheten för kortare utbildningar för att kunna säkerställa att gröna näringar får den arbetskraft de behöver framåt. Utbildningarna kan starta ganska omgående.

- Det är till exempel skogsplantörer, röjare och inom trädgård. Det är ganska korta utbildningar, men det krävs kompetens för att kunna skörda frukt och grönsaker på rätt sätt, säger hon.

När vi talas vid i december finns 1 260 jobb ute på Arbetsförmedlingen inom gröna näringar. Många av dem är just enklare jobb. Säsongsarbete men även djurskötare och trädgårdsanläggning. Men det finns ännu fler jobb att tillgå.

- Vi visar ju bara de som företagen själva annonserar. Inom gröna näringar finns det en tradition av att rekrytera bland bekanta. Men livsmedelsbranschen överlag är jätteviktig och behöver mer fokus och arbetskraft. Här finns många enklare – men samhällskritiska – jobb, säger Eeva.

Att säsongsanställningar är en tuff nöt att knäcka. Men skulle det gå att hitta kombinationer av jobb, så att man kan pussla ihop en heltid?

– Det är superintressant att kunna hitta kombinationer – och om vi kan göra det ihop med branschen. Det skulle öka attraktiviteten för jobben förstås, men det är inte så enkelt, säger Eeva Vestlund.

Här är några av de jobb med bäst framtidsutsikter som anställd:

Uppfödare och skötare av lantbrukets husdjur: Sett till hela landet är det goda utsikter för den som söker anställning på både ett och fem års sikt. Extra bra i Skåne, Sörmland och Kalmar län. Undantaget är Dalarna där det är mycket hård konkurrens om jobben.

Förare av jordbruks- och skogsmaskiner: Här finns också stort behov av arbetskraft. Särskilt i områdena Västerbotten och norrut liksom söder om Västra Götaland och Sörmland.

Växtodlare och djuruppfödare, blandad drift: Arbetsmarknaden är i bättre balans här, generellt sett. Lättast att få jobb är det i Kalmar och Skåne län. Absolut svårast i Dalarna, där det är hård konkurrens om jobben.

KÄLLA: Arbetsförmedlingens Yrkeskompass

LÄS MER: Digital snabbtjänst satte fart på anställningarna

LÄS MER: Utökat coronastöd till enskilda firmor