”Vi har klarat pandemin bra”

Säkerhetsläget i Sverige har försämrats och beredskapen har höjts inför risken om krig. Samtidigt har vi på kort tid haft flera kriser som inte alls har med krig att göra men som har påverkat lantbruket och skogsbruket.

I det senaste avsnittet av Lantbrukspodden har Land Lantbruks reporter Kristinas Hansén intervjuat Camilla Eriksson, forskare i civilt försvar och krisberedskap vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

– Många har pekat på att vi klarade störningarna i mars 2020 på grund av pandemin ganska bra i jordbruket eftersom man redan hade hunnit köpa in gödning och utsäde, säger Camilla Eriksson.

Inte fråga för den enskilde företagaren

Att ha ett lager är naturligtvis tryggt för lantbrukarna, men Camilla Eriksson säger att det egentligen inte är en fråga som den enskilde företagaren ska lösa utan det måste till en helhetslösning som staten och branschorganisationen ansvarar för.

Ett samhällsansvar

Kris handlar inte bara om livsmedelsförsörjning. Det kan också vara akuta problem som måste lösas och då finns det resurser på landsbygden. Land Lantbruks reporter Marie Henningsson har i samma poddavsnitt pratat med Peråke Nilsson, verksamhetschef Maskinring Småland. Landets maskinringar har bland annat ställt upp med lantbrukets gödseltunnor vid stora skogsbränder.

– Det här inte något som vi gör för oss själva på landsbygden, det är ett samhällsansvar som vi går in och hjälper till med med landsbygdens resurser, säger Peråke Nilsson.

LÄS MER: Här hittar du fler avsnitt av Lantbrukspodden