Så ser svenska torkan ut från rymden

Satellitbilderna över ett brunbränt Sverige förskräcker. _ Det blir så ohyggligt tydligt när man ser att marker som borde vara gröna är torra och brunbrända nu, säger Tobias Edman på Rymdstyrelsen om bilderna.

Gotland 2017.
Gotland 2017. FOTO: RYMDSTYRELSEN

Tobias Edman har som alla andra lagt märke till alla bruna gräsmattor och åkrar, men att se helheten, från ovan, är en annan sak. Många som sett fotona har fått samma chock, och många journalister har hört av sig.

Gotland 2017.
Gotland 2017. FOTO: RYMDSTYRELSEN
Gotland 2018.
Gotland 2018. FOTO: RYMDSTYRELSEN

Har aldrig sett något liknande

Tobias Edman är ansvarig för innovation och samhällsnytta på Rymdstyrelsen. Han har studerat många satellitbilder men aldrig sett något liknande.

– Jag hoppas bara på regn, snart! Jag förstår att lantbrukarna har en jättesvår, besvärlig situation. Det måste vara tufft. Det är jättetorrt. Jag kan se golfbanor och betesmarker som jag känner till som brukar var gröna och de är bruna. Det här påminner mer om prärievegetation, säger han.

Exakt så här brunt är Sverige nu

Bilderna är från EU:s satellitprogram som dagligen levererar bilder över mark och vatten där man kan följa till exempel växtlighet och algblomning. Rymdstyrelsen har lagt ihop en rad bilder från juli för att få bort moln, men fotografierna visar jordens verkliga färger. Exakt så här brunt är Sverige nu.

Skåne 2017.
Skåne 2017. FOTO: RYMDSTYRELSEN
Skåne 2018.
Skåne 2018. FOTO: RYMDSTYRELSEN

Och de senaste bilderna för augusti ser ungefär likadana ut, enligt Rymdstyrelsen.

– Det har varit en väldigt, väldigt ovanlig sommar. Bilderna visar hur extrem den har varit, säger Katarina Stensen, hydrolog på SMHI.

På rymdstyrelsens hemsida kan du se fler bilden på området i Sverige: Så ser Sverige ut efter torkan

LÄS MER: Läs fler nyheter om torkan

LÄS OCKSÅ: Se hur torkan bränt sönder Europa