Sågspån kan användas i bildäck

Kimrök, en kolbaserad beståndsdel i bland annat bildäck, kan göras av sågspån. Det konstaterar forskare vid forskningsinstitutet Rise efter lyckade försök med pyrolys som tillverkningsprocess.

Kimrök kan göras av sågspån.
Kimrök kan göras av sågspån. FOTO: CHRISTER HEDBERG

I ett pressmeddelande skriver Rise att kimrök är en av världens mest använda kolbaserade kemikalier. Den beskrivs som ett fint pulver av kol, framställt vid ofullständig förbränning av organiska material.

Fossil råvara

I dag framställs kimrök i första hand ur stenkolstjära, en fossil råvara. Kemikalien används exempelvis i färger och i "vissa industriprodukter", men framför allt som tillsats i bildäck och andra gummiprodukter. Det är för övrigt kimröken som färgar bildäcken svarta.

Kan bli billigare

Rise-forskarna utesluter inte att framställning av sågspånsbaserad kimrök, via pyrolysolja, blir billigare än att framställa det med dagens teknik ur fossil råvara.

– Processen har stor potential eftersom utbytet från pyrolysolja till kimrök visats vara relativt stor redan i liten skala, och förväntas öka i större skala. Vi har även gjort enklare teknoekonomiska studier som antyder att det till och med kan vara billigare att tillverka kimröken fossilfritt jämfört med det gamla konventionella sättet, säger Pál Toth, en av de forskare på Rise i Piteå som varit delaktig i forskningsprojektet.

Hettas upp

Pyrolysolja framställs genom snabb upphettning av ett organiskt material till cirka 500 grader utan tillgång till syre. Efter avkylning av ångan bildas bland annat en trögflytande mörkbrun vätska, pyrolysolja. Nu pågår forskning för att säkerställa att processen går att skala upp samt att kvaliteten på slutprodukter uppfyller gällande standarder och krav, uppger Rise i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Setra och Preem vill göra bensin av sågspån

LÄS MER: Bioolja tillverkas i kraftvärmeverk