Sågverk får ny ägare

Sågverket Ikea Industry Glommersträsk AB byter ägare då Stockhult AB, med ägaren Peter Björnsson, har köpt sågverket.

Ikea Industry Glommersträsk AB sågar i nuläget cirka 90 000 m3 timmer årligen och producerar material till bland andra möbelfabriken Hedlunda Industri i Lycksele, som levererar möbler till Ikea.

2018 förväntas omsättning vara runt 70 miljoner kronor och investeringar är planerade för att ytterligare öka volym och omsättning. Personalstyrkan blir oförändrad.

– Vårt mål har varit att hitta en köpare med långsiktiga ambitioner och en gedigen affärsplan. Vår bedömning är att Stockhult AB har de förutsättningar som krävs för att säkra arbetstillfällen för samtliga medarbetare och skapa en lönsam verksamhet även på sikt, säger Henrik Andersson, divisionschef på Ikea Industry.

Den nya ägaren, Peter Björnsson, har sedan 2014 en träförädlingsverksamhet i Litauen, som idag är näst största kund till Ikea Industry Glommersträsk samt leverantör till Ikea.

– Vi kommer fortsätta leverera till sågverkets största kund Hedlunda Industri i Lycksele, och till övriga befintliga kunder i Sverige, Norge, Polen och Litauen. Merparten av dessa är direkt eller indirekt leverantörer till Ikea. Det finns en stor kompetens och erfarenhet i bolaget och jag ser fram emot att, tillsammans med medarbetarna, utveckla verksamheten ytterligare, säger Peter Björnsson.

I och med detta förvärv har alla tre Ikea Industry produktionsenheter i Norrland fått nya ägare; industrifastigheten i Malå såldes i 1 juni förra året till Setra och möbelfabriken i Lycksele såldes 1 juli till VDn Jerry Johansson och Dalvi AB.