Ska arbeta för högre straff för djurrättsaktivister

LRF ska arbeta hårdare för en höjning av straffsatserna för djurrättsrelaterade lagbrott. Man ska även undersöka om ett maskeringsförbud kan införas.

Marcus Holmgren, LRF Västra Götaland.
Marcus Holmgren, LRF Västra Götaland. FOTO: CLARA HYLTBÄCK

Västra Götalands motion om djurrättsaktivister och straffvärde fick flera fullmäktige att begära ordet på stämman i dag på förmiddagen. Inte för att de inte var nöjda med styrelsens svar utan för att bekräfta bilden av att hot och trakasserier är ett stort problem.

Maskeringsförbud

Maria Hofvendahl Svensson, LRF Skåne, föreslog att styrelsen skulle undersöka om det är möjligt att införa ett maskeringsförbud i samband med djurrättsaktioner, något som redan införts på idrottsarenor. Styrelsen ställde sig bakom det förslaget.

Terroristlagstiftning

Marcus Holmgren, LRF Västra Götaland, yrkade att LRF ska arbeta för att militant djurrättsextremism ska omfattas av terroristlagstiftningen.

– Om de omfattas av den lagstiftningen skulle polis och rättsväsende ha möjlighet att låsa in dem. Jag tycker i alla fall att LRF ska göra ett försök.

Jan Ehrensvärd, LRFs styrelse.
Jan Ehrensvärd, LRFs styrelse. FOTO: MARCUS FRENNEMARK

Arbete för högre straff

Men riksförbundsstyrelsen ställer sig inte bakom det kravet. Jurister har bedömt möjligheterna och kommit fram till att det är bättre att arbeta för höjda straffvärden.

– Vi har kommit en bit på vägen och det är ingen klok idé att stänga dörrar som öppnats, sa Jan Ehrensvärd.