Skåne förbjuder bevattning med sjövatten

Läget för lantbrukare i Skåne förvärras nu när länsstyrelsen förbjuder hämtning av vatten från bäckar, sjöar och åar för bevattning.

Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: ISTOCK

Vattenflödena har nått extremt låga nivåer i Skåne. Följden blir nu att länsstyrelsen inför förbud att hämta vatten från bäckar, sjöar och åar.

– Fler lantbrukare än vanligt har behov av att vattna eftersom det har varit så torrt, samtidigt som flödena i vattendrag är för låga. Det går åt fel håll, säger Maria Nitare, vattenhandläggare på Länsstyrelsen i Skåne, till Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Gäller alla

Förbudet att hämta vatten från vattendrag har bara ett undantag, åmynningar där vattentillståndet påverkas av havets flöden. Förbudet är inte riktat mot lantbrukare utan mot alla. Det kan således även drabba hästägare och ridbanor, exempelvis där man vill bevattna för att binda damm. Orsaken till bevattningsförbudet är risken att ekologiska system och djurarter kan ta skada.

– Länsstyrelsen värnar lantbruket, vi har full förståelse för att det är kritiskt. Men på sikt måste alla som har behov av vatten säkra sin vattentillgång, säger Maria Nitare till radiokanalen.

LÄS OCKSÅ: Torkan tär hårt på lantbrukarna