Skogsbrand i fokus på fotografiska muséet

Fotokonstnären Helene Schmitz har fotograferat i det område i Västmanland där den stora skogsbranden härjade 2014. Nu ställs bilderna ut på Fotografiska museet i Stockholm.

– Helene Schmitz är en svensk fotokonstnär som är ytterst framgångsrik både i Sverige och internationellt, och eftertraktad i såväl Europa som Japan och USA. Hon fascineras av det ofrånkomliga. Livet mot döden, människan mot naturen och hur vi tror oss vara mästare över vårt eget öde, men oundvikligen drabbas av naturens våldsamma reaktion på denna föreställning, säger Pauline Benthede, utställningsansvarig på Fotografiska muséet i ett pressmeddelande.

undefined

I bildserien från skogsbranden, ”The Forest”, som är en del av en större utställning, Transitions”, beskriver Helene Schmitz en miljö där naturen drastiskt och dramatiskt tog över skogen från människan.

undefined

I askan börjar livet nu spira igen. Och naturen är beredd på katastrofer, tallarna med sina höga kronor och härdiga bark står kvar eftersom deras konstitution klarar även denna extrema värme. Helene Schmitz uttrycker det som att träden ”står där som på parad, envist framhållande budskapet att allt är i cyklisk process – och mot det har vi människor inget att sätta emot”.

– Att fotografera är för mig ett sätt att hantera tid och förgänglighet, något som även är ett bärande tema i mina bilder, säger Helene Schmitz.

Helene Schmitz ställer ut på Fotografiska under perioden 2 september till och med 13 november 2016.