Skogsplantorna på väg att ta slut

Skogsplantorna i södra Sverige är på väg att helt ta slut. Det kan tvinga skogsägare att skjuta upp sin planerade plantering.

Täckrotsplantor av gran.
Täckrotsplantor av gran. FOTO: MATS P. OSTELIUS

Att det är brist på såväl gran- som tallplantor och att det förmodligen kommer att råda plantbrist i flera år berättade Land Skogsbruk redan för en dryg månad.

– Försäljningen av vårens plantor startade tidigt. Vi har aldrig varit i närheten av att sälja så mycket plantor så tidigt. Många av dem som ringer nu kommer inte att få tag på plantor. Det är beklagligt, men inte oväntat med tanke på den gångna sommaren, sade Johan Jonsson, chef för Södra skogsplantor, då.

Tar slut i veckan

Nu rapporterar Sveriges Radio Jönköping om att många skogsägare hört av sig till Anders Englund, på Sundins skogsplantor i Vetlanda, för att beställa två- till treåriga granplantor.

– Vi har stora granplantor att sälja till och med denna vecka, sen är det totalt slut, säger han till radiokanalen.

Flera orsaker

Tallen, som växer i popularitet i Sydsverige, skulle på vissa håll kunna vara ett alternativ till granplantor, men Anders Englund sålde slut på sina tallplantor redan före jul.

Uppdämt behov

Anders Englund menar att det är hög avverkningstakt och att många hyggen aldrig planterades i fjol som är orsakerna till att det uppstått plantbrist.

LÄS MER: Skogsplantbrist väntar i flera år