Skolmatsleverantör byter till svenskt kött efter slakteriskandalen

Skolköksföretaget Kleins Kitchen, som serverade kött från det polska skandalslakteriet, kommer med omedelbar verkan att börja byta ut allt kött till svenskt eller nordiskt.

Från och med torsdagen den 7 februari påbörjar Kleins Kitchen att byta ut allt nötkött, fläskkött och fågel till svensk eller nordisk råvara.
Från och med torsdagen den 7 februari påbörjar Kleins Kitchen att byta ut allt nötkött, fläskkött och fågel till svensk eller nordisk råvara. FOTO: ISTOCK

29 januari slog Livsmedelsverket larm om att närmare ett kvarts ton kött från sjuka djur från ett slakteri i Polen sålts vidare till svenska leverantörer. Bland de företag som köpt in delar av det utpekade partiet fanns Kleins Kitchen, som levererar mat till ett 90-tal skolor och förskolor i Stockholmsområdet.

Bara nordiskt kött framöver

Nu meddelar företaget i ett pressmeddelande att det från och med vecka 8 enbart ska vara svenskt och nordiskt nötkött, fläskkött och fågel på skolbarnens tallrikar.

– Att Livsmedelsverkets Statsinspektör som vi har haft kontakt med har gjort det tydligt att vår leverantör inte har haft någon inblandning eller vetskap om detta, spelade faktiskt mindre roll. För oss som alltid slagits för en hög kvalitet på den skolmat vi tillagar var det självklart att göra allt vi kan för att omöjliggöra en upprepning av det inträffade, säger Kleins verksamhetsansvarige, Elisabeth Aronsson.

Extern granskning har inletts

Dessutom har man inlett en extern granskning av samtliga leverantörer, samt en certifieringsprocess enligt IP-standarden, för att ytterligare öka kraven på leverantörer och underleverantörer. Den ska vara klar i mitten av april.

– Sedan kommer vi också söka dialog med relevanta myndigheter för att diskutera om det finns fler åtgärder som ytterligare kan bidra till att öka kvaliteten i den mat vi serverar, säger Elisabeth Aronsson.

Läs mer: Polskt kött från sjuka kor sålt till Sverige