”Skona barnen från vuxnas matfanatism”

Barn behöver känna matglädje, den skapas inte av att maten laddas med profetior om jordens undergång, skriver Kerstin Davidson i ledaren.

Visst är det bra om barn äter mer grönsaker. Men med en renodlat vegetarisk matsedel finns risk för näringsbrist, skriver Kerstin Davidson.
Visst är det bra om barn äter mer grönsaker. Men med en renodlat vegetarisk matsedel finns risk för näringsbrist, skriver Kerstin Davidson. FOTO: MOSTPHOTS

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

Rätten att utöva en vegoåskådning bör skrivas in i skolans styrdokument och respekteras arbetsmiljörättsligt, ansåg nyligen tre skribenter i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Enligt skribenterna är veganism en livsåskådning.

Så kan man naturligtvis se det. I dessa tider när allt färre går i kyrkan finns de som behöver en ny religion. Till det religiösa inslaget hör förstås även missionerandet. De som ännu inte har skådat ljuset måste få veta vad som är det enda rätta och hur fel de gör som äter kött, ägg och mejeriprodukter.

Det här är förstås ett utslag av ett överflödssamhälle. Matvaror från jordens alla hörn kan köpas på Ica. Maten är inte längre livets nödtorft, matvalet har blivit ett sätt att uttrycka sin personlighet och sin ideologi.

Till de "troende" hör en veganmamma i Skellefteå. Hon fick stor uppmärksamhet när hon i ett inslag i SVT Västerbotten anklagade kommunen för att vegansk mat inte serveras i skolan. Hon måste laga matlådor åt sina barn, det gjorde att hon inte hann jobba. Nyligen tog hon sig också ton i en debattartikel i Expressen. Hon kräver veganmat som standard i skolorna:

"Det är galenskap att skattebetalarna ska stå för skolluncher till våra barn som både skadar deras hälsa och miljön", skriver hon.

Att alldeles normal mat skulle skada barnens hälsa och miljön är förstås något som får stå för veganmamman. Visst är det bra om barn äter mer grönsaker. Men med en renodlat vegetarisk matsedel finns risk för näringsbrist. Dietisten Annika Unt påpekar i en ledare i Svenska Dagbladet att det krävs enorma portioner från växtriket för att exempelvis tillgodose små barns behov av vitamin B12 och järn.

De flesta barn föredrar tacos, hamburgare och spagetti med köttfärssås framför bönor och quorn. Att barnen verkligen äter maten är viktigt, ett ökat matsvinn är också ett klimatproblem. För övrigt bör barnen bevaras från vuxnas matfanatism. Barnen behöver känna matglädje, den skapas inte av att maten laddas med profetior om jordens undergång.

Ett mer balanserat förhållningssätt till maten uttrycktes av klimatforskaren Johan Rockström i TV4:s morgonsoffa. Blanda svenskt kött med rotfrukter. Det handlar om att äta lagom med kött. Framför allt, sluta släng maten, sa han. Det är kostråd som går att leva med.

LÄS MER: Förälder kräver svenskt kött i förskolan

LÄS MER: ”All makt kan inte ligga hos köparna”