Skörd för miljoner förstörd i norr

Det korn och havre som står kvar otröskat och nu förstört på åkrarna i norra Sverige är värt miljontals kronor. På vissa håll är så mycket som hälften otröskat och nu är det är definitivt stopp för skördetröskorna.

En otröskad kornåker utanför Umeå.
En otröskad kornåker utanför Umeå. FOTO: ROLF SEGERSTEDT

– Jag har träffat lantbrukare som säger att de inte varit med om en liknande höst på 50 år, säger Hans Westbom, regionchef på Lantmännen i Umeå.

Det sista tröskades för drygt en vecka sedan. Då var det ett par dagar med lite bättre väder.

– Våra lantbrukare har gjort ett enormt arbete. De har försökt att tröska ända in i det sista. De har slitit dag och natt. Vi har förlängt mottagningen vid vår tork i Degernäs fram tills nu. Vi har fått in betydligt mer spannmål till torken i år än förra året, men kvaliteten är sämre och det är betydligt högre vattenhalt, säger Hans Westbom.

Hela Norrland drabbat

Det har varit dåligt väder så gott som hela hösten och i stort sett hela Norrland är drabbat.

– Det har varit något bättre på vissa håll i Norrbotten. Men i Västerbotten har det varit ett elände och det har varit likadant i Västernorrland. I Jämtland har man lyckats något bättre med skörden. men där kom snön lite tidigare och satte stopp, säger Hans Westbom.

Halmbrist problem

Det är inte bara det att mycket förblivit otröskat, det har också hunnit börja gro i kärna och ax i en del av spannmålen och risken för att mögel ska bildas är stor. Den mesta spannmålen i norr behåller lantbrukarna själva för foder till djuren, endast 25-30 procent av skörden säljs. Nu blir det till att köpa mer foder för många djurbönder.

– Som tur är så har många fått en ganska bra grovfoderskörd som kan kompensera. Dock är det besvärligare för de lantbrukare som är ekologiska. Ett jättestort problem blir halmbristen. Jag får förfrågningar varje dag från medlemmar som undrar var de kan köpa halm. Men det är lika stor brist över hela landet, från norr till söder, säger hans Westbom.

Risk för brist på utsäde

För två veckor sedan startade Lantmännen sin försäljning av utsäde inför nästa år och Hans Westbom hoppas att lantbrukarna i norr inte tappat sugen för att odla spannmål. Uppmaningen är att beställa utsädet i tid, det finns risk för att det blir brist på utsäde.

– Jag hoppas verkligen att de orkar ta nya tag och att vi aldrig mer får en höst som den här.