Skördekollen: Viss besvikelse trots bra skördar

Torrt på Gotland och blött i Dalarna. Efter en bra start på sommaren är många trots bra skördar lite besvikna över att de inte blivit ännu bättre.

Torrt på Gotland och blött i Dalarna. Efter en bra start på sommaren är många trots bra skördar lite besvikna över att de inte blivit ännu bättre.
Torrt på Gotland och blött i Dalarna. Efter en bra start på sommaren är många trots bra skördar lite besvikna över att de inte blivit ännu bättre. FOTO: ELISABETH THISNER/HUSHÅLLNINGSSÄLLSKAPET

Läget på Gotland

– Här är det torrt och inget regn i sikte, vilket gör att många funderar på om de ska så höstraps eller inte. Det mesta som går att tröska är tröskat men det finns en del som står och väntar och som inte riktigt moget ännu exempelvis vårvete, vårraps och durumvete.

Vi har fått mycket halm med bra längd men skörden är mer blygsam. Dessutom har det varit stor variation och vissa är väldigt nöjda medan andra fått för lite regn. På vallarna händer det däremot inte mycket längre och de är väldigt slitna från förra året. Första skörden var bra men andra försiktigare och tredje skörden kommer nog att tas efter att vi fått lite regn. Men i nuläget saknas det fortfarande lite foder på gårdarna. 

I övrigt har svamptrycket varit lite högre i år och vi har haft en del kornrost, kornflugor och jordloppor, säger Bengt Viken, växtodlingsrådgivare för Hushållningssällskapet på Gotland.

Läget i Skaraborg

– Här är ungefär hälften tröskat men det finns en viss frustration över det varannandagväder som råder. Vädret innebär att det finns en risk för kvalitetsförsämringar. Trots att det är tidigt i kalendern är grödorna mogna, däremot har mycket av halmen brådmognat i år och tröskorna har fått jobba hårt eftersom det varit mycket som varit lite grönt. Men det är torra och fina kärnor.

Trots en del svampangrepp har vi inte upplevt det som något jätteproblem och även ekoodlarna har fått bra skördar och är jättenöjda. Den första vallskörden var bra, den andra något sämre och just nu tar de som hoppas på fyra den tredje men det är mycket klöver och inte så mycket gräs, säger Elisabeth Thisner, växtodlingsrådgivare för Hushållningssällskapet i Skaraborg.

Läget i Dalarna

– Här står folk och stampar och vill tröska men det är för höga vattenhalter. Det har regnat mycket och det som har tröskats har haft höga vattenhalter och falltalet på rågen håller på att sjunka. Därför är det lite osäkert hur kvalitén kommer att bli.

De som sår höstraps här gjorde det i början på augusti och den har kommit upp fint. Första vallskörden var jättebra både i storlek och kvalité och folk visste inte vart de skulle göra av allt gräs. Även andra var helt okej och nu är man på gång och ska ta en tredje även denna ser bra ut eftersom det regnat mycket och varit lagom temperaturer, säger Linnea Bäckman, växtodlingsrådgivare för Hushållningssällskapet i Dalarna.

Läget i Jämtland

– Här är andra skörden på gång men det är svårt med vädret eftersom det är väldigt mycket varannan dag. Här har vi mycket rundbalar och de flesta vill ha väldigt torrt gräs, vilket i nuläget är svårt. De flesta kör två vallskördar, men 10-20 procent tar en tredje. Andra skörden verkar ha gett en normal mängd för de som redan tagit den och första skörden gav en större mängd än vanligt.

Det var skönt att första skörden gav sådana oerhörda mängder foder, men man lurar sig gärna på hur många balar man får ihop när det är mycket vatten i dem. Även om läget är ganska avslappnat hoppas jag på lite mer värme framöver så det även går bra för spannmålen som ska tröskas, säger Anna Dencker, växtodlingsrådgivare för Hushållningssällskapet i Jämtland.

LÄS MER: Torkstressade grödor och lokalt begränsande skurar