Snart kan snapsen vara björkbaserad
Trä kan i framtiden bli råvara till drickbara alkoholdrycker. Den som vill kan redan idag välja mellan ceder-, björk- och körsbärsträsmak.
Trä kan i framtiden bli råvara till drickbara alkoholdrycker. Den som vill kan redan idag välja mellan ceder-, björk- och körsbärsträsmak.
Den träsprit som tillverkas idag används främst som bränsle och för industriellt bruk och är giftig, eftersom den är baserad på metanol. Men snart går det även att dricka träbaserade drycker som innehåller vanlig alkohol, alltså etanol- eller etylakohol, enligt Svd.
Det japanska Forskningsinstitutet för skogsbruk och skogsprodukter har utvecklat en metod där alkoholhaltiga drycker framställs av trä. Processen består i att träet pulvriseras och massan tillsätts med jäst och enzymer. Därefter vidtar en jäsningsprocess som resulterar i en alkoholhalt på ungefär 15 procent, alltså på samma nivå som risvinet sake och många andra starkviner.
Den alkoholhaltiga drycken går även att smaksätta genom att smaken av de träsorter som ligger till grund för spriten behålls, däribland ceder-, björk- och körsbärsträ.
LÄS OCKSÅ: Skogsaromer från norr kan bli ny bransch