”Folk dör redan av svält och av köld”

Rysk eld och bristen på el och livsmedel har fått långt mer än halva befolkningen på flykt från svenskbyn i östra Ukraina. I Lantbrukspodden intervjuas Sofia Hoas om de starka banden till Gammalsvenskby och hur de kvarvarande byborna rustar för att klara vintern.

För snart 100 år sedan kom Sofia Hoas egna farföräldrar Gustaf och Katarina till Gotland från Gammalsvenskby. Hör henne berätta i Lantbrukspodden. FOTO: PRIVAT

Sedan den 24 februari i år har Sofia Hoas levt med kriget i sin ficka. Som ordförande i föreningen Svenskbyborna är hon en av de som har täta telefonkontakter med människor i det krigsdrabbade Gammalsvenskby vid floden Dnepr strand där en stor del av befolkningen är självhushållande lantbrukare. Rapporterna från byn har nästan dagligen publicerats på föreningens webbsida.

Svårt läge inför vintern

I Lantbrukspodden berättar hon om vad driver henne att fortsätta rapportera, hur kriget drabbar det lokala lantbruket och om det svåra läget inför vintern.

– Blir det ännu värre så kommer det bli stora konsekvenser. Civilbefolkningen lider enormt och folk dör ju också redan nu av svält och av köld om man inte dör av själva kriget och bombningar, säger Sofia Hoas.

”Hade lika gärna kunnat befinna mig mitt i ett krig”

För snart 100 år sedan kom hennes egna farföräldrar Gustaf och Katarina till Gotland från Gammalsvenskby. När andra åkte tillbaka till Ukraina under 1930-talet stannade de. 

– Om mina farföräldrar hade valt att åka tillbaka hade jag lika gärna kunnat befinna mig mitt i ett krig just nu, säger Sofia Hoas.

LÄS MER: Alla avsnitt av Lantbrukspodden hittar du HÄR