Sörmlandsbonde får pris av WWF för kretsloppsanpassat lantbruk
Sörmlandsbonden Holger van der Woude har utsetts till Årets svenska Östersjöbonde av Världsnaturfonden WWF för sina insatser för både Östersjön och lantbruksproduktionen. Han prisas bland annat för sitt cirkulära kretsloppsjordbruk med kvävefällor och våtmarker.
Sörmlandsbonden Holger van der Woude på dagens prisutdelning. Holger van der Woude har fått priset Årets svenska Östersjöbonde av Världsnaturfonden WWF. FOTO: WWF
WWF delar varje år ut ett pris på 1000 euro till en lantbrukare som gjort viktiga insatser mot övergödningen i Östersjön. Syftet är att lyfta fram goda exempel och premiera lantbrukare som gör något utöver det vanliga.
– Yttereneby gårds kretsloppsjordbruk är viktigt både för lantbruksproduktionen, den omgivande naturen och för Östersjön, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF, i en kommentar.
Biodynamiskt och kretsloppsanpassat
Holger van der Woudes gård Yttereneby gård är ett biodynamiskt lantbruk med vall, betesdjur och ekologisk produktion. Gården är kretsloppsanpassad med nästan noll näringsläckage. Det är bland annat Holger och hans medarbetares insatser med skyddszoner, fånggrödor och våtmarker som har uppmärksammats av juryn, ett arbete som bland annat har minskat växtnäringsläckaget.
– Det är väldigt roligt att få uppskattning för det man gör. Ibland är det lite ensamt att arbeta på gården, även om jag har några anställda, så det är otroligt roligt att få uppmärksamhet och att känna att man gör något bra, säger Holger van der Woude till Land Lantbruk.
En våtmark som Holger van der Woude har anlagt och som nu tömts på sediment. FOTO: WWF
Biodynamiskt i 20 år
Holger van der Woude kom till Sverige från Holland i slutet av 1990-talet efter att ha gått på lantbruksskola i sitt hemland. Här gjorde han praktik på en gård med biodynamiskt lantbruk, som han sedan fick ta över. På den vägen var det, och han har nu jobbat med biodynamiskt lantbruk i 20 år.
Enbart grovfoder
I dag har Holger van der Woude ett 70-tal mjölkkor av rasen Brown Swiss, som klarar sig på enbart grovfoder. Han satsar på eget foder, vall och sådd med mellangrödor.
– Jag ger inte mina kor kraftfoder, utan enbart hö och ensilage som kommer från gården. Jag tror att det är på grund av att jag inte har fler kor än vad min mark klarar av som gjorde att vi klarade torkan förra sommaren, säger Holger van der Woude.
Spannmålen säljs till Saltå kvarn och mjölken till Järna mejeri. Holger arrenderar också Skäve gård, så totalt är jordbruksarrendet 320 hektar.
I dag har Holger van der Woude ett 70-tal mjölkkor av rasen Brown Swiss. FOTO: ERIK OLSSON
Lär ut till andra
Gården är även en så kallad försöksgård och kopplad till kunskapsspridande aktiviteter med LRF, Länsstyrelsen, naturbruksgymnasiet och Östersjöprojektet BERAS. Holger har ofta gårdsbesök med allt ifrån skolklasser till besökare från andra länder som vill lära sig mer om hur ett biodynamiskt lantbruk fungerar.
Vad har du för planer inför framtiden?
– Jag skulle vilja minska plöjningen och även använda mer mellangrödor för att hålla jorden grön året om. Jag vill också fortsätta med det arbete som vi gör i dag för att visa hur man skulle kunna göra och att alla människor kan bidra med något bra.
I final
I höst väntar även en ny utmaning. Då ska han vara med i finalen om titeln Årets Östersjöbonde, som de nationella vinnarna i Östersjöländerna tävlar om.