Sötpotatis ska bli ny nischgröda

Sötpotatis kan bli en ny svensk gröda. Förra veckan sattes årets första 5 000 plantor på ett fält på Bjärehalvön i ett försök som drivs av SLU och HIR Skåne för att introducera nya grödor i svensk odling. Men odlingen är inte problemfri.

FOTO: ANDERS INGVARSSON

– Jag vill att sötpotatis ska vara en nischgröda och inte bli bulk, säger lantbrukaren Agneta Svensson, som ser lönsamheten som en viktig hörnsten. Hon tror att nisch mer än stora volymer är bäst. Hon har själv testodlat i fyra år och tror att sötpotatis kan ha en framtid.

– Det är spännande med nya grödor men också en hel del arbete och risker. Mycket handlar om vad livsmedelshandeln vill betala. Den måste se ett värde i det svenskodlade, säger Agneta Svensson, som tillsammans med sin familj odlar en rad specialgrödor.

Måste bli billigare

Hon pekar på att plantorna måste bli billigare och att en rad odlingstekniska problem måste lösas. Men det finns också fördelar. Sverige är fritt från många av de sjukdomar och virus man tvingas använda bekämpningsmedel mot i stora producentländer som USA och Israel.

– Vi odlar inte sötpotatisen ekologiskt men näst intill, säger Agneta Svensson när hon tillsammans med ett tiotal anställda ligger på knä och trycker ner sticklingar i hålen i svart nedbrytbar plast.

Plantering av sötpotatis på Bjärehalvön.
Plantering av sötpotatis på Bjärehalvön. FOTO: ANDERS INGVARSSON

Testodling pågår

Sedan förra året testodlar SLU och Hir Skåne på hennes marker. Försöket ingår i ett treårigt projekt där man bland annat hoppas lösa en del av de problem Agneta Svensson pekar på. Det handlar om att testa olika sorter, odlingsteknik men även studera hur svensk sötpotatis bäst kan marknadsföras.

Förra året testades ett stort antal sorter, både importerade plantor och sticklingar men även plantor som tagits fram på SLU och på Elitplantstationen utanför Kristianstad. De svenska plantorna visade gott resultat.

– De vi har här är svenska mikroförökade plantor - de med orange märkning heter Bellevue och de med rosa Orleans, berättar Oskar Hansson, rådgivare på HIR Skåne.

– I år vill vi bland annat jämföra de svenska plantorna med importerade, säger Oskar Hansson.

Försöket utvidgas

Resten av fältet i Öllöv ska planteras i början av juni och då vidgas försöket även till Målilla i Småland och Torslunda på Öland.

– Utmaningen med sötpotatis är att det ska vara en tillräckligt varm odlingssäsong men också att man klarar att få en bra etablering. Det kräver att plantorna kommer i jorden snabbt - väntar man några dagar för länge finns det risk för rotsnurr, säger Oskar Hansson.

Skörden - en utmaning

Nästa utmaning är själva skörden.

– Sötpotatisen är känslig så man får använda en potatisfriläggare och sedan plocka för hand.

Hur gick det då förra året? Både bra och dåligt, enligt Oskar Hansson. Bland annat stannade en stor del av skörden i jorden.

– Det var en kall säsong, ändå fick vi en skörd på över 30 ton men hade stora skördeproblem på grund av höstens regn. I år testar vi att plantera tidigare på en del av fältet i Öllöv och vi ska skörda lite tidigare för att minska risken för regn.