"Sporren är att det är roligt"

Den här veckan i Lantbrukspodden hör du vinnaren av Teknikutmaningen 2021! Axel Lagerfelt berättat om bidraget sprutsensorn och sitt brinnande teknikintresse som hängt med honom ända sedan han var liten.

Axel Lagerfelt trodde inte att han skulle vinna Teknikutmaningen när han skickade in sitt bidrag.
Axel Lagerfelt trodde inte att han skulle vinna Teknikutmaningen när han skickade in sitt bidrag.

– Det känns lite omtumlande, säger Axel Lagerfelt när Lantbrukspodden träffar honom hemma på Tolefors gård utanför Linköping efter vinsten i Teknikutmaningen 2021. Han vinner för idén sprutsensorn, som handlar om att sätta sensorer på bommen på sprutan för att kunna följa hur förhållandena ändras under sprutningen inne på en skärm i traktorhytten.

– Steg ett skulle möjligtvis kunna vara att man bara sitter och ser vilken vind och vilken riktning som är aktuellt när du sitter och sprutar. Det här visuella kanske blir det som blir det mest komplicerade att tillverka och då får man blanda in massa människor som har den kompetensen, berättar Axel när vi står vid gårdens spruta och tittar på var sensorerna skulle kunna sitta.

Idén om sprutsensorn har han klurat på i traktorhytten men intresset för teknik och att lösa saker har hängt med ända sedan han liten.

– Jag har faktiskt gillat att klura på saker. Ett sinne som jag tror jag delar med många lantbrukare. Man ser ett problem i sin vardag och så löser man det, säger Axel Lagerfelt.

LÄS MER: Här är alla bidragen i årets Teknikutmaning

LÄS MER: Här hittar du alla avsnitt av Lantbrukspodden