Start för biobränsle på fem svenska flygplatser

Från och med i dag och resten av december tankas flygplanen på fem flygplatser med biobränsle. ”På kort sikt är biobränsle den lösning som kan göra mest nytta för klimatet och därför är satsningar på det helt nödvändiga”, säger Jonas Abrahamsson, VD på Swedavia.

FOTO: MOSTPHOTOS

Swedavias förnybara flygbränsle, tillverkat av använd frityrolja, kommer att tankas på fem av bolagets flygplatser under december. Det gör Swedavias flygplatser till några av de få i världen där det tankas en andel biobränsle i de flygplan som trafikerar flygplatserna. Biobränsle reducerar utsläppen av fossil koldioxid med upp till 80 procent, jämfört med konventionellt flygbränsle, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Skog som råvara

– Flyget behöver vara en del av framtidens transporter och dessa måste vara hållbara. På kort sikt är biobränsle den lösning som kan göra mest nytta för klimatet och därför är satsningar på det helt nödvändiga. Med vår skog som råvara har vi dessutom goda möjligheter till en storskalig, inhemsk produktion av biobränsle. Här finns potential till en ny svensk, industriell paradgren, säger Jonas Abrahamsson, VD på Swedavia.

Försök i Luleå

Land Skogsbruk har tidigare skrivit om ett försök med att testa flygjetbränsle baserat på svenska skogsrester för kommersiellt flyg i Sverige där Luleås tekniska universitet har fått pengar till en förberedande studie.

Här är flygplatserna med biobränsle

Från och med den 19 december och under december tankas bioflygbränsle på Stockholm Arlanda Airport, Göteborg Landvetter Airport, Bromma Stockholm Airport, Visby Airport och Luleå Airport. Swedavia är en av några få aktörer i världen som får bioflygbränsle levererat under 2018.

LÄS MER: ”Skogsdieseln banar vägen för innovationer”