Stockholm erbjuder stadsgräs: ingen bonde nappar

När Stockholms stad nyligen gick ut med att erbjuda bönderna gräs att skörda och ge till djuren som foder, var det ingen som nappade. Men det slåttras och skördas ändå på olika håll.

Hagaparken norr om Wenner-Grens center.
Hagaparken norr om Wenner-Grens center. FOTO: MARTIN WALLSTRÖM

[bild]

Stockholms stad gick den 12 juli ut med ett erbjudande om att använda gräs från Stockholms grönområden, bland annat i Östermalm, Årsta, Rågsved, Älvsjö och Skarpnäck. Men ingen bonde har hittills anmält intresse. Erbjudandet gick ut på att hämta gräs från något av grönområdena, enligt principen först till kvarn. Målet var att ge åtminstone några bönder foder till sina djur, så att de slippa akut foderbrist.

Ingen har nappat

En dryg vecka efter att erbjudandet gått ut har ingen nappat på det.

– Själv har jag inte fått någon förfrågan och när jag har följt diskussionstrådar och annat så har det inte varit någon annan heller, som har hört av sig, säger Hanna Jakhammer, avdelningschef vid Skarpnäcks stadsdelsförvaltning, under fredag eftermiddag.

En möjlig förklaring är enligt henne att gräset har växt för länge så att det inte har ett tillräckligt näringsvärde. En annan möjlig orsak är rädsla att få i sig skadliga saker, exempelvis aluminiumburkar och annat.

– Jag har också sett att det kan finnas oro för gnistbildning när man kommer in med maskiner, att inte vill orsaka eld eller annat, säger hon.

Ännu outnyttjade

Vid Östermalm står Kaknäs ängar fortfarande outnyttjade.

– Vi har inte fått några förfrågningar, så det verkar inte finnas något intresse, säger Magnus Björkman, parkingenjör vid Norrmalms stadsdelsförvaltning.

Han tror dels att det kan handla om långa köravstånd för en förhållandevis osäker skörd, dels att man inte vet om det alls kommer att fungera att slå och hämta gräs.

– Sedan är det också så att fodret tyvärr inte är så näringsrikt när det har växt så länge, säger han.

Stockholms stad förtydligade när de lade ut sitt erbjudande att ytorna inte slås normalt i syfte att ta fram foder, och att det därför kan finnas stenar, burkar, plast och annat olämpligt i gräset. Möjlighet kvarstår för den som vill använda sig av erbjudandet.

Balar i Hagaparken

På en del ställen i Stockholmstrakten, däribland i Hagaparken i Solna och på andra grönområden i Nationalstadsparken, ligger det rosa balar med gräs som har samlats från de torra ängarna. Marken hanteras av Statens fastighetsverk och Kungliga Djurgårdsförvaltningen, men förvaltas till stora delar av Ståthållarämbetet som har dispositionsrätten. När Land Lantbruk ringer och hör vad skörden ska användas till så säger den pressansvarige att allt som växer tas tillvara, oavsett väder, men att det i år finns särskilda skäl att få in det som växer.

– Vi utför årligen slåtter av ängsmarker inom Haga, Ulriksdal och Drottningholm. Slottsförvaltningen bekostar entreprenaden och gör ensilagebalar där så är möjligt. I entreprenaduppdraget ingår att ta hand om ensilagebalarna. Entreprenören har bönder inom sin organisation som tar hand om ensilagebalarna, säger Ulrika Näsholm, informationssekreterare på Kungliga Hovstaternas informationsavdelning.

När Land Lantbruk passerar det skördade området i Hagaparken under fredagen är ensilagen borttransporterade.

LÄS OCKSÅ: Åtgärderna som kan hjälpa i torkan