Stockholms stad ska halvera köttkonsumtionen

Stockholms stad ska halvera mängden kött i kommunens skolor och äldreomsorg. Nu måste kommunens matstrategi skrivas om med tydliga vegetariska mål och köttbegränsningar.

Stockholms stads matstrategi för olika verksamheter måste skrivas om med tydliga vegetariska mål och köttbegränsningar.
Stockholms stads matstrategi för olika verksamheter måste skrivas om med tydliga vegetariska mål och köttbegränsningar. FOTO: ISTOCK

I går, onsdag, inleddes klimattoppmötet C40 i Köpenhamn. I samband med det utlyste Stockholm och över 90 andra världsstäder klimatnödläge.

Skrev under deklaration

Stockholm har därför skrivit under en deklaration som begränsar – och innebär mer än en halvering av köttet i skolmaten och äldreomsorgen, skriver Dagens Nyheter.

– Vi är fast beslutna om att minimera stadens livsmedelsrelaterade klimatpåverkan, säger finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) i ett pressmeddelande.

Max 16 kilo kött

Stockholms stads verksamheter ska följa den så kallade Planetary health-dieten där man bara får äta 16 kilo kött och 90 kilo mejeriprodukter per person och år - en halvering av dagens genomsnittliga köttintag.

Ny matstrategi

Enligt DN måste stadens matstrategi nu skrivas om med tydliga vegetariska mål och köttbegränsningar. Stockholms stad förbinder sig också att halvera andelen matsvinn och avfall till 2030.

FAKTA: C40 Cities

– C40 Cities - Climate Leadership Group samlar de största städerna i världen och arbetar för att bekämpa klimatförändringarna.

– Städer står för en övervägande stor del av utsläppen av världens växthusgaser (80 procent) och därför ges städer en aktiv roll i bekämpningen av växthusgaserna.

– Stockholm har varit med i C40 sedan 2007 och är en "innovationsstad". Det betyder att Stockholm trots sin ringa storlek får vara med i samarbetet på grund av det goda arbete staden bedriver på klimatområdet.

– Stadens moderata finansborgarråd Anna König Jerlmyr representerar innovationsstäderna i C40s styrelse.

Källa: Stockholms stad

LÄS MER: Lena Johansson: ”Är varken klimatförnekare eller skeptisk till vegetarisk kost”

LÄS MER: Minskat matsvinn viktigast för svenskarna