Stopp för vildsvin vid dansk-tyska gränsen

För att förhindra spridning av afrikansk svinpest förstärker Danmark gränsen till Tyskland. I början av nästa år kan staketet börja sättas upp.

Danmark bygger stängsel mot Tyskland för att skydda grisnäringen mot afrikansk svinpest. Bilden visar suggor som dött av sjukdomen i Tanzania.
Danmark bygger stängsel mot Tyskland för att skydda grisnäringen mot afrikansk svinpest. Bilden visar suggor som dött av sjukdomen i Tanzania. FOTO: KARL STÅHL

Den 13 augusti gav det danska miljö- och livsmedelsministeriet Naturstyrelsen grönt ljus att sätta ett 70 kilometer långt staket, från Vadehavet i väst till Flensburgfjorden i öst. Viltstängslet ska stödja regeringens mål att utrota vildsvinet i Danmark och förhindra spridning av afrikansk svinpest.

Hotar viktig export

I Juni varnade den danske miljöministern, Jakob Ellemann-Jensen, för att afrikansk svinpest kan äventyra hela den danska fläskexporten till länder utanför EU. Men nu ska alltså handeln, värd miljarder, skyddas med avspärrningar.

Öppna gränser

Det långa stängslet som ska gå längs med gränsen mot Tyskland ska dock inte hindra framkomligheten för människor.

"Varken människor eller transporter ska hindras från att ta sig över gränsen och ska byggas helt i riktning med EU:s öppna gränserna inom Schengenområdet." säger Bent Rasmusson, talesperson på miljö- och livsmedelsministeriet.

Färdigt nästa år

Staketet ska vara 1,2 till 1,5 meter högt och utöver det grävas ner 50 centimeter under marken. Uppförandet planeras starta i början av 2019 och avslutas samma år.

Det danska miljö- och livsmedelsministeriet har godkänt inrättandet av staketet med hänsyn till rådande regler för vilthägn och ansvaret för upprättandet tillfaller nu Naturstyrelsen.