Stora förluster efter år av torka i Australien

Australien har varit hårt drabbat av torka och rekordhetta de senaste åren. Landet är en stor exportör av bland annat vete och om torkan fortsätter kan det komma att märkas globalt.

Stora delar av Australien har i flera år varit drabbat av torka och på flera håll har det införts vattenrestriktioner.
Stora delar av Australien har i flera år varit drabbat av torka och på flera håll har det införts vattenrestriktioner. FOTO: MOSTPHOTOS

De senaste två åren har en stor del av sydöstra Australien drabbats av torka. År 2018 var exceptionellt torrt och satte värmerekord. Den värst drabbade regionen har varit New South Wales, men också södra Queensland, delar av Victoria och östra Sydaustralien har påverkats av bristen på regn de senaste två åren.

Kommer märkas globalt

Australien är en stor exportör av bland annat vete, korn och ull. Historiskt har landet exporterat 90 procent av sina jordbruksprodukter. De extrema väderförhållandena har dock lett till att produktionen och exporten har minskat, rapporterar Forbes.

Även om minskningen ännu inte har blivit kännbar globalt kommer den sannolikt att märkas av framöver, särskilt vad gäller vete, om torkan fortsätter.

Rekordskörd i västra Australien

Värdet på allt som odlas i Australien har under två år sjunkit från 63,8 miljarder till 58 miljarder dollar, rapporterar abc.net.au. Det beror bland annat på att torkan bidrog till en märkbart minskad skörd 2018-2019 i de östra delarna av landet. Dock så fick man i västra Australien en rekordskörd, vilket bidrog till att minska förlusterna för landet totalt sett. Att Australien har minskat exporten av levande djur bidrog också till de minskande siffrorna.

Påverkat vattentillgången

Värmen och torkan har påverkat landets vattenresurser, särskilt i sydöstra Australien som är en viktig jordbruksregion. I till exempel New South Wales är tillgången på vatten nu kritiskt låg. För att komma till rätta med bristen skulle det krävas en lång period med mer nederbörd.

Infört restriktioner

New South Wales, där en tredjedel av Australiens 25 miljoner invånare bor och där landets största stad Sydney ligger, har i år infört vattenrestriktioner för första gången på ett decennium. Senast delstaten införde vattenrestriktioner var 2009, enligt Reuters. Restriktionerna reglerar bland annat bevattning av gräsmattor och tvätt av fordon.

Läs också: Så ser grundvattennivåerna ut just nu

Läs också: Skärpta straff för aktivister i Australien