Stubbskörden som blev en massaker

Det här är också en bild av den svenska skogsbruksmodellen. Ett fullständigt dränkt slagfält där skogsbrukaren inte riskerar att ställas till svars, säger naturvårdaren Björn Mildh.

 

Den pensionerade barnläkaren i Piteå är sitt namn till trots en av skogsbrukets och skogslagstiftningens skarpaste kritiker. Han visar Skogsland runt på ett hygge nära Arnemark nära Piteå i södra Norrbotten. Han använder ordval som ”slagfält” – där maskinerna tvingats köra flera gånger har körspåren fyllts ut med en lös jordsörja som verkar vara meterdjup. Även på lite fastare mark är hjulspåren djupa. Spåren efter de uppdragna stubbarna förstärker känslan av förödelse.

– Om det här är resultatet av stubbrytningen så bör man genast avbryta den verksamheten. Jag, och andra som sett det här och kontaktat mig, undrar varför SCA inte avbröt arbetet. De var här i gyttjan mer än en vecka under tidig vår, nog borde de ha insett problemen under den tiden, säger Björn Mildh.

Han tycker att agerandet på det drygt 10 hektar stora hygget i Arnemark är ett resultat av den förda skogspolitiken.

– Antagligen händer sånt här för att SCA inte behöver bry sig. Övergrepp på skogen kan ju göras ostraffat. Skogsvårdslagen ger frihet utan ansvar. Polisen tar inte ens upp anmälan om någon skulle försöka. Det är viktigt att lagen skrivs om för svenskt skogsbruk måste bli skonsammare, säger Björn Mildh.

När Skogsland besöker hygget stannar en bil och ut kliver en av bygdens skogsägare. Han vill inte vara med i tidningen med namn eller bild men säger att han har reagerat kraftigt på det han sett.

– Det här är ingen bra reklam för SCA. Beteendet här är för bedrövligt. Jag vet att även andra aktörer reagerat och kritiserat bolaget för det här. SCA riskerar att förstöra ryktet för hela branschen, säger han.