Svenska förare världsbäst på ny teknik

Kranspetsstyrning lockar allt fler maskinköpare i Sverige. Det hävdar John Deere som nu även introducerar tekniken på sina skördare.

John Deere 1170G kan från och med i vinter beställas med tillverkarens kranspetsstyrning som hjälper föraren med olika moment.
John Deere 1170G kan från och med i vinter beställas med tillverkarens kranspetsstyrning som hjälper föraren med olika moment. FOTO: RAMI HANAFI

På skotare har John Deere haft kranspetsstyrning, som hjälper förarna, sedan 2013 och de flesta av företagets skotare säljs nu med tekniken.

Den stora skördaren 1270G har varit på gång en tid och visats med kranspetsstyrningen IBC på mässor.

”Världsbäst på at utnyttja ny teknik”

– Svenska entreprenörer är världsbäst på att utnyttja ny teknik, de ser konkurrensfördelar med det. Försäljningen har gått bra under hösten och sedan i september ingår valet kranspetsstyrning i samtliga svenska ordrar, som gäller 1270G. Tillverkningen i Finland är igång och den första skördaren med IBC i Sverige levereras nu i december, berättar Dieter Reinisch, hos John Deere i Sverige.

Nytt bakre chassi

Den senaste nyheten från tillverkaren är en uppgradering av minsta skördaren. Nya 1070G för gallringar kommer nu med antingen fyra eller sex hjul.

Den har ett helt nytt bakre chassi och ny motor som flyttats jämfört med tidigare modeller, företaget framhåller att det bland annat gjort det tystare i hytten.

6 eller 8 hjul

Den större modellen 1170G finns med åtta hjul, men kan även fås med sex hjul. Den har samma typ av bakre chassi som i 1070G. Från och med nu kan även nya 1170G fås med kranspetsstyrningen IBC.

IBC har utvecklats av John Deere. Medan styrningen på skotarna handlar om automatiskt styrt utskjut och dämpade ventiler, handlar det för skördarna om ett styrsystem med sensorer.

IBC-systemet anpassar kranens bana och drift automatiskt när kranen styrs mot ett träd och när trädet befinner sig i skördaraggregatet. Föraren behöver inte manövrera kranens olika delar separat.

Minskar påfrestningarna på kranen

Kranens elektroniska änddämpning gör att arbetet kan utföras mjukt och funktionen minskar påfrestningarna på kranen, men även på föraren, hävdar John Deere.

LÄS MER: Kranspetsstyrning på John Deeres skördare det senaste