Svenska humlor odlas i nytt och unikt försök

Just nu pågår ett försöksprojekt med svenskodlade humlor som ska kunna pollinera grönsaks- och fruktodlingar. Tanken är att de ska ersätta de humlor som i dag importeras från Belgien och Nederländerna.

Nu pågår ett försök att odla svenska humlor i Linköping. Arkivbild.
Nu pågår ett försök att odla svenska humlor i Linköping. Arkivbild. FOTO: KENNET RUONA

Projektet äger rum i Linköping och har som mål att odlade humlor ska kunna användas för pollinering. Det startade i februari och pågår fram till början av 2021.

Bättre än bin

Att odlade humlor används vid pollinering beror på att humlor är bättre på att pollinera tomater än tama bin, och klarar regn och kyla bättre. I dag importeras humlor från Nederländerna och Belgien för att användas i svenska växthus och fruktodlingar.

Köper in humlor

Svenska odlare köper in runt 5 000 lådor med humlor om året från utlandet, enligt Vetenskapsradion. Någon svenskodlad humla för kommersiellt bruk finns inte i dag.

Projektet har fått EU-stöd. Minskad risk att föra in sjukdomar som inte finns här och minskad risk för spridning av främmande humlegener i den svenska naturen är några orsaker till att det fått stöd.

Mindre rymningsbenägna

Det finns ytterligare en fördel med att odla humlor - risken är inte så stor att de rymmer från växthuset.

– Bin överger lätt tomatplantorna för andra växter i närheten som luktar godare, berättar Rene van Paasen, chefsodlare på Tomatoworld i Nederländerna, till Vetenskapsradion.

Läs också: Mer surr i ekologiska odlingar

Läs också: Hans ser många vinnare med ökad pollinering