Svenska tomatodlare går minus trots rekordskörden

Årets stora tomatskörd leder till att tomatodlarna går med förlust. Enligt odlarna är orsaken prispressen från handeln som fortsätter att köpa in stora mängder importerade tomater, trots att det finns extra stora volymer med svenska tomater i år.

Thomas Lilja som är tomatodlare i Blekinge tycker det är synd att handeln inte satsar mer på svenska tomater när de finns att tillgå.
Thomas Lilja som är tomatodlare i Blekinge tycker det är synd att handeln inte satsar mer på svenska tomater när de finns att tillgå. FOTO: ISTOCK

Den långa och varma sommaren har lett till en extra stor tomatskörd för de svenska odlarna, rapproterar Sveriges Radio Blekinge. Många odlare satsar på att få en stor skörd för att öka sina inkomster.

Men för de svenska tomatodlarna blir effekten den motsatta då handeln fortsätter att köpa in stora mängder importerade tomater till låga priser. Vilket gör att de svenska odlarna inte kan få ut rätt pris på sitt överskott.

Marknaden dumpas

Thomas Lilja som är ägare till Elleholms Tomatodling i Blekinge konstaterar att något är fel när den svenska marknaden dumpas på grund av importerade tomater med låga priser.

– Man blir lite förbannad när vi har en tioprocentig volymökning men vi får sämre betalt för våra tomater totalt sett. Vilket beror på volymökningen och att det pressar ner priset. Det är handeln egentligen som pressar oss på inköpspriserna, säger Thomas Lilja till Sveriges Radio Blekinge.

Tio procent lägre pris

Volymerna av tomater har ökat med tio procent i år.

– Samtidigt har vi fått tio procent lägre pris för våra tomater och många odlare har gått med förlust, säger Thomas Lilja.

Han menar att det inte är hållbart att hög produktion resulterar i så låga kilopriser att odlarna går med förlust.

11 procent av tomaterna är svenska

Varje år konsumerar svenska konsumenter 120 000 tomater, men bara 11 procent av dem kommer från svenska odlare. Vilket Thomas Lilja tycker det är synd.

– Många uppskattar svenska produkter. Det är synd då att handeln inte satsar på svenska tomater när det finns mer volymer att tillgå utan att man i stället pressar ner priset, säger Lilja till radion.

Han poängterar också att det lägre priset inte är något som konsumenterna märker av.

– Man har inte fått tio procent lägre konsumentpriser utan de är de samma. Det är i stället odlarna som får mindre betalt, säger han.

LÄS MER: Efter torkan: Var femte köper mer svenskt kött

LÄS MER: Konsumenter kan stötta bönderna när torkan slår hårt

LÄS MER: Lokala odlare har svårt att sälja till butik