Svenskt trä i materialteknikens framkant

Lätt och starkt kolfiber finns i cyklar, flygplan och satelliter. I dag görs kolfiber med olja som råvara. Men kanske inte länge till om Mikael Hannus, innovationschef på Stora Enso, får som han vill.

Mikael Hannus.
Mikael Hannus. FOTO: PRIVAT

– Vi gör kolfiber av blandning av cellulosa och lignin. Vi har bevisat i labb att det går, säger Mikael Hannus.

Han är innovationschef på Stora Enso i Sverige. Forskarna har tagit sig förbi experimentstadiet när det gäller kolfiber, säger Mikael Hannus. En ny kolfiber gjord av beståndsdelar av svenskt trä ser ut att kunna bli precis lika stark som vanligt kolfiber.

– Att sälja något som är nästan bra är inte vårt mål. Ska man in på marknaden, då måste man klara de tekniska specifikationer som används i dag, säger Mikael Hannus.

FOTO: PRIVAT

Lätt och styvt

Teoretiskt vet forskarna mycket väl hur det ska gå till.

– Kolfiber ska vara lätt och styvt, och det kan vi klara.

Forskarna har länge kunnat bryta ner oljan till dess minsta beståndsdelar och arrangera om molekylerna som om de vore legobitar. Och bygga helt nya material. Av olja blir det plast, lim, lösningsmedel, bränsle.

Allt fler idéer

Men nu börjar de göra samma sak med trä: av ved blir cellulosa som blir mikrofiber som kan spinnas till trådar och om man så väljer kan bli kolfiber. Och mycket annat. Att bara göra papper av trä framstår mer och mer som att bara göra bensin av olja.

Det händer mycket nu. Och skandinaviska forskare kommer med flest idéer. Var och varannan vecka ramlar det in ett mejl eller en rapport om skogsforskning som får Mikael Hannus att haja till av förvåning.

– Jag har det absolut roligaste jobb man kan ha, säger han.

Skärbricka gjord av hälften trä och hälften plast, vilket minskar utsläppen.
Skärbricka gjord av hälften trä och hälften plast, vilket minskar utsläppen. FOTO: STORA ENSO

Kräver mindre energi

Processen att tillverka kolfiber av trä kräver mindre energi än när man gör kolfiber av olja. Det är bra för miljön, enligt Stora Enso. Däremot bryts den nya sortens kolfiber inte ner lättare än vanlig kolfiber. Det finns så klart inga garantier för att en stor svensk kolfiberproduktion håller på att växa fram. Mikael Hannus säger alla nya produkter inte bara måste bli tekniskt bra, utan även klara industrins krav på pris och tillverkningsprocesser.

– Men vi räknar med att ha en pilottillverkning inom några år, säger han.

Måste bli billigare

Det allra bästa vore om den nya kolfibern blev billigare. Då skulle efterfrågan på kolfiber öka och kolfibern användas mer. I så fall kan till exempel elbilar byggas med mer kolfiber. Då blir de lättare och klarar sig med mindre batterier, och blir billigare.

Men de stora vinsterna kanske finns bland vardagligare produkter. Ett vanligt mjölkpaket görs idag på bara hälften så mycket träfiber som för några decennier sedan. Och nu kommer produkter som blandar plast och trä men känns som plast.

Mikael Hannus visar upp en skärbräda gjord av hälften plast, hälften trä.

– Bara 50 procent plast, det är också ett steg framåt mot minskade CO2-utsläpp.

Fakta och WWSC och kolfiber

Mycket av grundforskningen görs av doktorander på Wallenberg Wood Center som finns på KTH i Stockholm och på Chalmers i Göteborg. Institutet är tio år gammalt.

Andra cellulosaprodukter som är på väg är proteser som kroppen inte stöter bort, förpackningar med inbyggda spårningsenheter av som gör att företagen vet exakt vara alla deras varor är i varje ögonblick, genomskinligt trä och delar till batteriet.