Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

1 februari 2019

I dagens Svepet rapporterar vi om följande: • Borgström: ”Trakasserierna gränsar till terrorism” • Arla höll brandtal på Ekogalan • Vego viktigare än ekologiskt • Polska köttet har ätits i Sverige • En av landets största uppfödare i konkurs • Debattsvepet • Ny kamerateknik väger och bedömer grisar
Janne Hallman Svepetredaktör - ]

 Palle Borgström, tillträdande ordförande för LRF
Palle Borgström, tillträdande ordförande för LRF FOTO: Ann Lindén

Borgström: ”Trakasserierna gränsar till terrorism”

Bland djurrättsaktivisterna finns en liten grupp, en svans, som trakasserar bönder med kriminella medel. LRF:s ordförande Palle Borgström skräder inte orden när han talar om de militanta aktivisterna:

– I de fall där man använt mordbrand och annat tycker jag att man kan använda ordet terrorism.

Han anser att trakasserierna definitivt blir fler, och att de skapar en otrevlig stämning med ilska, rädsla och misstänksamhet bland lantbrukarna. Nu måste myndigheterna ta tag i problemet omgående.

Samtidigt framkom det att inga bönder velat ställa upp i SVT:s debattprogram Opinion live, som sändes på torsdagskvällen. Anledningen är att de känner sig alldeles för rädda att diskutera problemen i tv-sändning.

– Det var först nu det gick upp för oss hur rädda de egentligen är. Att de känner att de inte vågar berätta vad de har blivit utsatta för och oroar sig för att deras berättelser ska vändas mot dem, säger Belinda Olsson, programledare för SVT:s Opinion live.

Läs mer: Borgström: ”Trakasserierna gränsar till terrorism” (Land Lantbruk)Läs mer: SVT tvingades ställa in debatt om hoten mot bönderna (Göteborgs-Posten)Läs mer: Militanta aktivister har lärt sig spelreglerna (Land Lantbruk)Läs mer: Kaninuppfödaren har blivit måltavla (Land Lantbruk)

Arla:s vd höll brandtal på Ekogalan

Arla Sveriges VD Patrik Hansson höll ett laddat anförande på Ekogalan om den ekologiska marknaden och arbetet med att klimatsäkra framtidens jordbruk. Han konstaterade bland annat att det ekologiska sortimentet inom mejeri totalt sett backade med 6-8 procent i Sverige under 2018.

– Det är ett problem att hela det ekologiska har tappat i relevans hos konsumenterna. Vi ser eko som en potentiell spjutspets i hållbarhetsstrategin och vi behöver hjälp från bland andra LRF för att få fart på det här igen, sade Patrik Hansson.

Den miljöengagerade sångaren Magnus Carlson i bandet Weeping Willows var en annan i raden av talare under Ekogalan. Han pratade om sitt eget engagemang för en mer hållbar vardag.

– Jag försöker bara ändra mitt eget liv i så hållbar riktning som möjligt och vill använda min plattform till att sprida medvetenhet, förklarade han, och betonade samtidigt till att han inte sitter inne med alla svar och aktar sig noga för att pracka sina egna åsikter på andra.

Läs mer: Arla höll brandtal på Ekogalan (Land Lantbruk)Läs mer: Hållbart i fokus på Ekogalan (Land Lantbruk)

Vego viktigare än ekologiskt

De senaste åren har ekologiska livsmedelsförsäljningen slagit nya rekord gång på gång. Men nu har försäljningsökningen nästan avstannat i butikerna till förmån för vegetariska och hållbara produkter. Det rapporterar Ekoweb, som i sin långtidsprognos för 2019-2028 skriver ned den årliga värdeökningen från 2 miljarder kronor till 1 miljard kronor.

– Dagligvaruhandeln har skiftat fokus. Nu är det mycket vegetariskt och hållbarhet i stort. Eko åker inte riktigt med på det tåget utan har lämnats åt sitt öde för man är van att ökningen går av sig själv. Det är mindre exponering i butikerna och otydlig marknadsföring. Aktörerna måste vässa sina argument och samla sina krafter utåt. Det krävs större kraft bakom budskapet om de ekologiska mervärdena, säger Cecilia Ryegård, analytiker vid Ekoweb.

Läs mer: Eko ökade mindre än väntat – nu är vego i fokus (Land Lantbruk)Läs mer: Ekoprognosen halveras (Jordbruksaktuellt)Läs mer: Handeln nobbar eko för närproducerat (ATL – Inlåst artikel)

Polska köttet åts på restaurang

Till en början verkade det som att köttet endast har nått fyra grossister på olika platser i Sverige. Nu har det dock visat sig att 14 kilo av köttet har köpts av ett hotell i Uppsala, där en del av det har tillretts och ätits upp. Det bekräftar Li Hermansson, livsmedelinspektör vid Stockholm stad.

– Ja, det är de uppgifterna vi har fått. Det mesta av köttet har ju dock inte ätits upp, säger Li Hermansson, livsmedelsinspektör.

Dessutom kan det finnas ytterligare 80-90 kilo dåligt kött i omlopp.

– De har gått iväg vidare från de anläggningar som vi har ansvar för. Och då vet vi inte riktigt vad som har hänt, säger Li Hermansson.

Det finns i nuläget inga uppgifter om att någon person ska ha blivit sjuk av att äta av köttet från det polska slakteriet.

Läs mer: Kött från sjuka djur har ätits i Uppsala (Dagens Nyheter)Läs mer: Kilovis av sjuka köttet uppätet på restaurang (Expressen) Läs mer: Polskt kött från sjuka kor sålt till Sverige (Land Lantbruk)

En av landets största uppfödare i konkurs

Slutgödning i Istrum AB försattes i förra veckan i konkurs av Skaraborgs tingsrätt. Bakom bolagsnamnet döljer sig Sten Catoni, en av landets största köttdjursuppfödare med cirka 1 400 nötkreatur varav 250 dikor.

Bolaget har i många år haft dålig lönsamhet. I början av 2018 saknades närmare 1,5 miljoner kronor i obetalda stöd från Jordbruksverket, både när det gällde miljöersättning och ersättning för ekologisk produktion.

Läs mer: En av landets största uppfödare i konkurs (Land Lantbruk)


Debattsvepet

Här är ett urval av inlägg och debatter kring de gröna näringarna som kommit under det senaste dygnet.

”Djurrättsterrorism får aldrig normaliseras av samhället” (Gefle Dagblad)”Dags att sälja och läge att behålla” (Land Lantbruk)”Få fatt på ligisterna som hotar bönder” (Länstidningen)”Bygg broar av trä för en mer fossilfri stad” (Göteborgs-Posten)”Skogen vill bidra till hundra procent” (ATL)”Sverige ska besluta om den svenska skogen” (ATL)”Älgskador minskar inte av granförbud” (Land Skogsbruk)”Osäker framtid för skogsägarna” (Motala & Vadstena Tidning)”Vi hoppas Centern tar chansen att ställa om Sverige” (Altinget)”Varning för naiv skogspolitik” (Kristianstadsbladet)”Var ska maten produceras och vad ska vi äta?” (Sörmlandsbygden)”Automatiseringen avfolkar landsbygden” (Ny Teknik)

Aktuellt från LRF

Så kan vi förbereda oss för mer extremt väder

Hur rustar vi oss inför klimatförändringarna? Vilka lärdomar kan vi ta med oss från de senaste årens extrema väder, som inneburit både torka och alldeles för mycket regn? Det är något som diskuterades när LRF medverkade på ett möte med nordiska forskningsorganet NordForsk.

Robusta växter och markavvattning kommer bli viktigare

Ny kamerateknik väger och bedömer grisar

Ett nystartat svenskt företag ska inom kort lansera ett system som kan väga grisar med en kamera och klassificera slaktkroppar på slakterier.

– Syftet är att underlätta för uppfödaren, men framförallt för djuren. Att göra det mindre stressfyllt att väga. Dagens vågar är ju ofta mekaniska dit grisen måste gå, vilket den inte alltid vill. Det här systemet verkar i det tysta utan att egentligen påverka grisens liv, säger Matts Lilja på Smart Agritech Solution of Sweden AB.

Kameror monteras i taket ovanför grisboxarna, och sänder kontinuerligt bilder till en molntjänst via internet där de analyseras. Utifrån bilderna kan systemet räkna ut vikten på varje enskild gris och viktutvecklingen kan följas över tid. Informationen presenteras för uppfödaren somt enkelt kan se om djuren följer sina utvecklingskurvor.

Läs mer: Kamerateknik väger och bedömer grisar (ATL – Premium)Läs mer: Här är kameran som mäter grisarnas tillväxt (Land Lantbruk)

Till toppen