Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

1 mars 2019

Godmorgon! I månadens första Svepet rapporterar vi om följande: • Antalet mjölkkor minskar i Sverige • Stopp för nöddispens av växtskyddsmedel • Svensk motorsågsinstruktör utbildar på Åland efter stormen • Bökande vildsvin kan förstöra ostar • Hamnar hotas av storstrejk • Debattsvepet • En 40 år gammal tröska gör comeback
Janne Hallman Svepetredaktör - ]

FOTO: Istock

Antalet mjölkkor sjunker i Sverige

En minskning av antalet mjölkkor i landet har skett med 26 procent sedan millennieskiftet, från 425 800 till 313 048. Bara det senaste året har 10 000 mjölkkor försvunnit.

Lisa Ehde, chef på LRF Mjölk, menar att minskningen av antalet mjölkkor beror på den tuffa lönsamheten och den strukturrationalisering som pågått under en längre tid. Även förra sommarens torka tror hon spelar in.

Sara Lundberg, affärsområdeschef för rådgivning och företagande på Växa Sverige, tror även att svårigheterna vid generationsskiften kan ligga bakom minskningen av antalet mjölkkor.

Läs mer: Antalet mjölkkor sjunker (ATL)

Stopp för nöddispens av växtskyddsmedel

Mark- och miljödomstolen har beslutat att tillfälligt stoppa Kemikalieinspektionens beslut om nöddispens för sockerbetsodlarna att använda det förbjudna växtskyddsmedlet Gaucho WS 70.

Nöddispensen överklagades av bland annat Sveriges Biodlares Riksförbund (Biodlarna) och Naturskyddsföreningen, som hänvisade till att bekämpningsmedlet innehåller ämnen som anses ligga bakom den kraftiga minskningen av bin och andra pollinerande insekter i många länder.

Nu ska själva sakfrågan om dispensen prövas av mark- och miljödomstolen och processen leda fram till en dom.

Läs mer: Stopp för nöddispens av växtskyddsmedel (Land Lantbruk)Läs mer: Dispensen för Gaucho tillfälligt stoppad i domstol (ATL)Läs mer: Farligt växtskyddsmedel stoppas tillfälligt (Svt Nyheter)

Svensk motorsågsinstruktör utbildar på Åland efter stormen

Skogsstyrelsens motorsågsinstruktör Anders Samuelsson ska resa till Åland och utbilda skogsarbetare och skogsägare. Det är Ålands landskapsregering som skickat en förfrågan till Sverige om hjälp med motorsågsutbildning, eftersom det inte finns nåt liknande på ön.

Därför är utbildningssatsningen både en akut insats och början på ett eget utbildningssystem för Åland. Allt tyder på att behovet av motorsågsarbete i den stormfällda skogen på Åland kommer att finnas lång tid framöver.

Läs mer: Så får Åland hjälp efter stormen (Land Skogsbruk)Läs mer: Svensk motorsågsinstruktör utbildar på Åland efter stormen (Skogsaktuellt)Läs mer: Sverige tar hand om stormfälld skog på Åland (Skog Supply)

Bökande vildsvin kan förstöra ostar

Många lantbrukare oroas över vildsvinens snabba utbredning. På Gäsene mejeri i Ljung utanför Herrljunga är man orolig att vildsvinen ska orsaka problem i osttillverkningen. Deras bökande riskerar att dra med sig de naturliga klostridiumbakterier som finns i jorden, in i kornas foder och vidare in i mjölken, vilket kan förstöra osten.

– Klostridiumbakterier trivs där det är syrefattigt, och där det finns viss fuktighet och näring. Sen följer den med in i processen, och där är det samma miljö. Och där käkar den på och det bildas vätgas. Osten jäser upp och blir som en fotboll, och sedan spräcks den sönder. Den ser ut som ett popcorn eftersom den exploderat, säger mjölkbonden Roland Pettersson, som levererar till Gäsene mejeri.

Läs mer: Bökande vildsvin kan förstöra ostar (Sveriges Radio P4)

Hamnar hotas av storstrejk

Den 6 mars kommer mellan 1 000–1 300 hamnarbetare i runt 20 terminaler och något färre hamnar att strejka. Det är resultatet av att Svenska Hamnarbetarförbundet varslat sina medlemmar om strejk i alla hamnar tills parterna kommer överens eller varslet dras tillbaka. Konflikten gäller fackets krav på ett kollektivavtal med arbetsgivaren Transportföretagen, vars utformning parterna har svårt att enas kring.

Storstrejken kan resultera i långtgående konsekvenser för Sveriges handel med utlandet, enligt Johan Woxenius, vid Göteborgs universitet.

– Tidigare i år hade vi punktstrejker som rullade runt. Då kunde du alltid hitta en annan hamn. Nu är det väldigt mycket allvarligare – om det blir stopp i många hamnar samtidigt och det inte är bestämt hur länge, säger han.

Läs mer: Hamnar hotas av storstrejk (Land Lantbruk)Läs mer: Hamnarbetarnas storstrejk hotar skogsindustrin (ATL)Läs mer: Hamnkonflikten får stor påverkan på skogsindustrin (Land Skogsbruk)


Debattsvepet

Här är ett svep över de senaste inläggen och replikerna om de gröna näringarna.

”Dags för gula västar i Sverige!” (ATL)”Skogsdebatten måste breddas” (Altinget)”Prisuppgång på mjölk ligger i korten” (Land Lantbruk)Slutreplik: ”Använd er makt, Arla – sätt press på Tetra Pak” (Svenska Dagbladet)Replik: Arla: Inte möjligt att behålla förpackningen (Svenska Dagbladet)Tidigare inlägg: ”Arla, varför går ni över till mer plast?” (Svenska Dagbladet)

Aktuellt från LRF

Ny beräkning av matens klimatavtryck ger en mer rättvis bild

Under drygt tio år har LRF poängterat att man måste titta på konsumentens klimatpåverkan, och inte bara producenten. Nu har Naturvårdsverket fått det uppdraget. ”Äntligen”, säger LRFs hållbarhetsexpert Maria Dirke.

Skev bild om vi inte räknar med det klimatavtrycket som görs av importerade livsmedel

En 40 år gammal tröska gör comeback

Den klassiska skördetröskan International Harvester Axial Flow 1460 kommer göra comeback under året. Just nu står den parkerad vid entrén till Simamässan utanför Paris, bredvid en sprillans ny Axial Flow av 2019 års modell.

Veterantröskan tillhör International Harvester-entusiasten Hanss Françis, som renoverat den för en återkomst i tjänsten, nu som showmaskin åt CaseIH.

Läs mer: En 40 år gammal tröska gör comeback (Land Lantbruk)

Till toppen