Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

10 december 2018

I Svepet i dag rapporterar vi om följande: • Nytt ogräsmedel kan bli gyfosatersättare • Kaninköttet på frammarsch • Tummen ned till krav på höjda matpriser • Debattsvepet • Så rustar Bjuv rustar för framtiden
Louise Carlsson Örning, Svepetredaktör - ]

FOTO: Mostphotos

Nytt ogräsmedel kan bli gyfosatersättare

Jordbruksverket just nu på effekterna av ett glyfosatförbud för svenskt lantbruk. De första resultaten pekar på stora ekonomiska bortfall och stora odlingstekniska effekter.

– Det kommer få mycket stora konsekvenser, både odlingstekniskt och ekonomiskt. Men riktigt hur konsekvenserna kommer att se ut är det ingen som riktig vet, säger Frans Johnson på Jordbruksverkets växtskyddscentral i Kalmar.

Men nu kan amerikanska forskare vid UCLA i Kalifornien ha utvecklat ett medel som kan ersätta det befarade cancerframkallade ämnet glyfosat. Medlet slår ut alla växter men är ofarlig för däggdjur och är ett verktyg för att skapa nyttoväxter som är resistenta mot totalherbiciden.

– Om de verkligen tagit fram en ny verkningsmekanism för herbicider är det ett genombrott, säger Per Widén som är växtskyddsexperten på Jordbruksverkets växtskyddscentral i Uppsala.

Läs mer: Nytt ogräsmedel kan bli gyfosatersättare (Land Lantbruk)Läs tidigare rapportering: Skog: Var beredda att fasa ut glyfosat (Land Lantbruk)Läs mer: Glyfosatförbud dyrt för bönderna (Inlåst artikel – ATL)

Kaninköttet på frammarsch

Efterfrågan på kaninkött ökar och kaningårdarna i Sverige blir allt fler. Snabb förökning och lätt hanteringen är det som lockar nybörjare till lantbruket.

Enligt branschföreningen Sveriges Kaninproducenter fanns det omkring 40–60 kommersiella gårdar i Sverige fram till 2013. Men de senaste fyra åren har antalet medlemmar nästan tredubblats. Till 2019 räknar man med över 180 medlemsgårdar.

– Produktionen i Sverige ökar definitivt men faktiskt inte tillräckligt mycket, för efterfrågan ökar mer just nu, säger Malin Sundmark, föreningens ordförande till Dagens Nyheter.

Läs mer: Kaninköttet på frammarsch – gårdarna har lätt att sälja köttet (Dagens Nyheter)

Tummen ned till krav på höjda matpriser

Livsmedelsföretagens budskap i den tredje konjunkturrapporten för i år är att kostnadsökningarna för råvaruinköpen måste föras vidare genom kedjan till konsumenterna i butikerna. De menar att handeln behöver höja priserna till konsument med 5 procent.

Svensk Dagligvaruhandel tillbakavisar dock Livsmedelsföretagens krav.

– Fem procents prishöjning kan i värsta fall medföra att en vara kanske inte kan säljas. I något fall kanske det fungerar. Men det får handelsföretaget och producenten förhandla om, säger branschorganisationens chefekonom Daniel Liljeberg till ATL.

Läs mer: Tummen ned till krav på höjda matpriser (Inlåst artikel – ATL)Läs mer: Industrin vill höja matpriserna med 5 procent (Land Lantbruk)


Debattsvepet

Här är ett svep över helgens debatter om de gröna näringarna.

”Var är snöröjningen S lovade oss på landet?” (Aftonbladet)”Hellre förbud i staden än skatt på landsbygd” (Dagens Industri)”Ensileringsmetod belönades med Nobelpris” (Land Lantbruk)”Räddar inte världen genom att sluta ära kött” (Land Lantbruk)

Aktuellt från LRF

Lokalproducerad mat under VM i Jämtland

I början av nästa år kommer två VM att äga rum i Jämtlands län: skidskytte i Östersund och alpint i Åre. LRF Jämtland har arbetat för att maten som serveras under evenemangen ska vara både klimatsmart och så närproducerad som möjligt. Gården Vällviken är en av de som kommer leverera mat till evenemangen.

”Det har inte riktigt landat ännu att våra produkter ska serveras under VM”

Så rustar Bjuv för framtiden

Findus lämnade Bjuv för ungefär 1,5 år sedan och sedan dess har en hel del hänt i byn i nordvästra Skåne. Trots att ärtan Ebba har flyttat till Dalsland och en helt ny verksamhet växer fram i fabriken kommer ärtor att vara en viktig del för verksamheten även framöver – tillsammans med växthusodling, fisk, insekter och gödsel.

Läs mer: Efter ärtan – Bjuv rustar för framtiden (Land Lantbruk)

Till toppen