Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

10 februari 2019

I veckans sista Svepet rapporterar vi om följande: • Alpina VM satsar på svenskproducerad mat • De lyckas odla maltkorn i norra Norrland • Skogsentreprenörerna välkomnar skogsbrandsutredning • Djurfront Dalarna vill ”befria” Gunnars strutsar • Debattsvepet • ”Minibrunetten” etta på topplista
Janne Hallman Svepetredaktör - ]

Alpina VM satsar på svenskproducerad mat

Alpina VM i Åre och Skidskytte-VM i Östersund har inlett ett samarbete med LRF och lokala leverantörer om att servera svenskproducerad mat. Minst 80 procent ska vara producerat och förädlat i Sverige. Gästerna kan bland annat välja att äta tjälknöl av björn, grisnacke från Undersåker, spisbröd från Huså och kokosbollar från Åre. 

– Vi vill dra vårt strå till stacken i att gynna svenska livsmedel. Vi har haft besök från matansvariga för VM 2021 i Italien och de var väldigt imponerade att vi även kunde göra italienskt mat med svenska råvaror. Så förhoppningsvis blev de inspirerade och det känns jättekul, säger Niklas Carlsson, VD för VM i Åre 2019.

Maten är en del i ett större hållbarhetsarbete som initierades av båda VM-arrangörerna efter att Vasaloppet fick skarp kritik i fjol av lantbrukare i Dalarna och LRF. Då serverades enbart vegetarisk mat till den måltid som alla åkare får serverade efter målgång, vilket gjorde alla köttproducerande bänder ilskna.

– Med samarbetet med Alpina VM i Åre och Skidskytte-VM i Östersund vill vi stärka svensk och jämtländsk mat och vi hoppas att resten av Evenemangssverige ska se att det går att göra hållbarhet på riktigt, säger Lars Ahlin, regionordförande för LRF Jämtland.

Läs mer: Alpina VM satsar på svenskproducerad mat (Land Lantbruk)Läs mer: Vasaloppets gröns policy får bönder att se rött (Land Lantbruk)

De lyckas odla maltkorn i norra Norrland

Det extrema vädret med torka som pressade grödan gjorde att nästan alla som odlade maltkorn hade för hög proteinhalt. Men inte Renbergsvattnets Lantbruk, en ekologisk mjölkgård i närheten av Burträsk i Västerbotten. I fjol lyckades Mikael Olofsson och hans kollega Fredrik Lundström odla fram 50 ton maltkorn med rätt fuktighet och rätt proteinhalt för att det ska kunna säljas för mältning.

– Vi hade en lyckad kombination av sol och värme här uppe. För oss kan det annars vara svårt att hinna få fram maltkorn, berättar Mikael Olofsson.

Skörden blev totalt 50 ton, varav 36 ton har sålts till mälteriet Brewmaster Sweden utanför Växjö.

– Vi tror att det finns en speciell jordmån i trakterna av Burträsk där Renbergsvattnet ligger, som ger maltkornet en speciell karaktär och ölet en unik smak. Om allt går i lås ska ölet serveras på Ekologiska Lantbrukarnas Ekodagar och riksstämman i början av mars, säger Johan Zethraeus på Brewmaster Sweden.

Läs mer: De lyckas odla maltkorn i norra Norrland (Land Lantbruk)

Skogsentreprenörerna välkomnar skogsbrandsutredning

I skogsbrandutredningen som den här veckan överlämnades till inrikesminister Mikael Damberg framkom att Räddningstjänsten på många håll har brister både i skoglig kunskap och i vilka resurser som finns i skogsbruket. Därför borde man kunna utnyttja landets skogsentreprenörer i större omfattning, skriver utredaren skriver Jan-Åke Björklund.

Kolbjörn Kindströmer är expert på brandfrågor inom Skogsentreprenörerna och han är stolt över att landets skogsentreprenörer på bara några år gått från att vara en del av problemet till att nu vara en viktig del av lösningen.

– Numera är det ytterst sällsynt att skogsmaskinerna orsakar några bränder. Det har varit ett träget jobb för både skogsbruket och entreprenörerna, men det förebyggande arbetet har lönat sig, säger Kolbjörn Kindströmer.

Läs mer: Skogsentreprenörerna välkomnar skogsbrandsutredning (Land Skogsbruk)

Djurfront Dalarna vill ”befria” Gunnars strutsar

Gunnar Sahlin och hans familj har fått ett trettiotal telefonsamtal, sent på kvällen, från djurrättsaktivister. Vid ett tillfälle svarade sonen, och fick då höra ett förtäckt hot: ”Du borde tänka på säkerheten för dina föräldrar…” De polisanmälde hotet och polisen har startat en förundersökning.

Gunnar Sahlin har viss förståelse för djurrättsaktivism och tycker självklart att djur ska behandlas väl. Han anser att svenskar bör avstå från billigt kött från länder med dålig djurhållning och mycket antibiotika.

På Djurfront Dalarnas sida på Facebook står att organisationen arbetar aktivt för att ”befria strutsarna och stänga farmen!”. Enligt Djurfront Dalarna profiterar gården på strutsar ”på alla tänkbara och vidriga sätt”. ”Strutsarna på farmen mördas systematiskt”.

– Aktivisterna borde protestera mer mot gårdar i andra länder där djurhållningen kan vara bedrövlig. Och hur ska våra svenska strutsar ”befrias”? Ska vi släppa ut dem i skogen mitt i vintern? Då dör de. Men det går inte att föra dialog med de här aktivisterna, säger han.

Läs mer: Djurfront Dalarna vill ”befria” Gunnars strutsar (Land Lantbruk)


Debattsvepet

Här är ett svep över veckans debatter inom de gröna näringarna.

”Slopat brunstuppehåll är fel väg att gå” (Svensk Jakt)”Ekologiska mål löser inga problem” (ATL)”Organisationerna måste fördöma trakasserierna” (Land Lantbruk)”Ett ljus i tunneln för prövade mjölkbönder” (Land Lantbruk)”Jord- och skogsbruket avgörande för klimatarbetet” (Göteborgs-Posten)”Svenska jordbruket är ett hållbart föredöme” (Västerbottens-Kuriren)”Scan missar marknad när man dissar fryst kött” (Land Lantbruk)”Inte en millimeter till bondehatarna” (Falköpings Tidning)”Frivilliga avtal rätt väg för framtida naturvårdsarbete” (Land Skogsbruk)”Ställ högre krav på importerat kött” (Dagens Samhälle)”Vi behöver mer fakta om våra skyddade skogar” (Altinget)”Sluta betrakta norra Sverige som statens förråd!” (Dagens Samhälle)”Skog med höga naturvärden måste skyddas” (Smålandsposten)”Billigt kött kommer med ett sjukt högt pris” (Folkbladet)”Kan skogsägarna lita på Miljöpartiet?” (Land Lantbruk)”Flyget, biffen och skammen” (Upsala Nya Tidning)”Skogsbruket behöver kvinnorna” (Land Skogsbruk)”Sorglös sång hjälper inte i skogspolitiken” (Bohuslänningen)

Aktuellt från LRF

Ta hjälp av våra experter i din tillståndsprocess

Tillståndsprocessen kan för många företagare utgöra ett hinder för att expandera. Det är inte ovanligt att det är en lång och krånglig process där flera problem uppkommer längs med vägen. Om du stöter på problem kan du vända dig till LRFs experter för att få hjälp.

Läs mer här

”Minibrunetten” etta på topplista

Skogsforums djupdykning i Transportstyrelsens databas över registrerade skotare visar att det finns mer än 5 000 skotare registrerade i fordonsregistret. Vid en genomgång av samtliga årsmodeller 1967 – 2008 visar topplistan att den i särklass vanligaste modellen bland de gamla registrerade skotarna är Bruunett Mini, även kallad ”Minibrunett”.

Om man räknar in Bruuns båda versioner 578 och 678 samt den FMG-målade versionen 678, så finns det över 700 Minibrunetter registrerade i Sverige. Det betyder att var sjunde gammal skotare är en Minibrunett.

Andra gamla skotare det finns gott om är Rottne Rapid och ÖSA 250 som hamnar två och trea på listan. På fjärde plats kommer Gremo 950.

Tittar man i stället på listan över hur alla de 5 257 gamla skotarna är fördelade mellan olika tillverkare, så toppas den av Valmet strax före Kockums. Därefter kommer Timberjack, Rottne, Bruun och ÖSA.

Läs mer: Minibrunetten etta på topplista (Land Skogsbruk)Läs mer: Vanligaste skotaren i Sverige (Skogsforum)

Till toppen