Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

10 januari 2019

I Svepet i dag rapporterar vi om följande: • Fler dör på jobbet – lantbruket fortsatt drabbat • Rekordtidig ensilageskörd på Irland • ”Gör Anders Källström till landshövding” • Häst dog på Öland till följd av veterinärbrist • Debattsvepet • Flera naturreservat på gång efter sommarens skogsbränder
Louise Carlsson Örning Svepetredaktör - ]

FOTO: Mostphotos

Fler dör på jobbet – lantbruket fortsatt drabbat

Enligt preliminär statistik från Arbetsmiljöverket ökar antalet dödsfall på arbetet för andra året i rad. Under 2018 dog 50 personer på jobbet och värst drabbat är bland annat jord- och skogsbruket.

– Det är jättesvårt att säga vad ökningen beror på, eller om det bara handlar om en slumpmässig variation, säger Kjell Blom, utredare på Arbetsmiljöverket till Svenska Dagbladet.

Vanliga orsaker till dödsolyckor inom jord- och skogsbruket är att någon kläms mellan maskiner eller skadas av djur.

Läs mer: Fler dog på jobbet under 2018 (SVT Nyheter)Läs mer: Rapport 07.30 (SVT Play)Läs mer: Fler dog på jobbet under 2018 (Inlåst artikel – Svenska Dagbladet)

Rekordtidig ensilageskörd på Irland

På Irland har skördesäsongen dragit i gång ovanligt tidigt i år. Redan förra veckan, den 2 januari, började Craig Bell i Castlebellingham på östra Irland att köra in tolv hektar helsädesensilage med havre.

– Vi trodde vi var galna som körde ensilage i november förra året men detta är helt overkligt. Det är antagligen bara en engångsföreteelse, säger Craig Bell till irländska tidningen Agriland.

Läs mer: Tidig ensilageskörd i Lout (Agriland)Läs på svenska: Rekordtidig ensilageskörd på Irland (ATL)

”Gör Anders Källström till landshövding”

När en ny regering tillträtt ska en ny landshövding utses på Gotland. LRF Gotland är på det klara med vem de vill se på posten.

– Anders Källström är en bra person med kännedom om näringslivet och med bra chefsegenskaper. Och att han sagt upp sig råkade sammanfalla med att vi skulle ha en ny landshövding, säger Anna Törnfelt, ordförande i styrelsen för LRF på Gotland, till Gotlands Allehanda.

I så fall blir Anders Källström inte den första landshövdingen på Gotland med förflutet i LRF, Torsten Andersson var också vd för LRF innan han blev landshövding på Gotland 1992-1998.

Källström lämnar LRF i maj efter att varit VD och koncernchef i tio år.

Läs mer: LRF vill ha LRF-chef som landshövding (Hela Gotland)Läs också: Anders Källström avgår som VD för LRF (Land Lantbruk)

Häst dog på Öland till följd av veterinärbrist

Veterinärbristen på Öland börjar bli akut enligt djurägarna på ön. Under mellandagarna dog Anni Olssons häst av kolik då det inte var möjligt att få tag på en veterinär.

– Det finns ju ingen lösning på det här heller och det är det som är skräckinjagande. Det händer inte bara en gång eller två utan hela tiden. Och det gäller alla djur, inte bara hästar, utan även kor och andra stora djur, säger Anni Olsson till Sveriges Radio Kalmar.

Jordbruksverket har valt att inte etablera någon distriktsveterinärstation på Öland och i dagsläget finns endast en veterinärstation. Så om veterinären som har jour är ute på annat jobb kan det, som i detta fall, gå illa.

Läs mer: Häst dog på Öland till följd av veterinärbrist (Sveriges Radio Kalmar)


Debattsvepet

Här är ett svep över de senaste inläggen och replikerna om de gröna näringarna.

”Antibiotikaresistens är på väg att bli ett av de allvarligaste hoten mot vår hälsa.” (Sydsvenskan)”Sveriges djurägare har tagit ansvar” (Land Lantbruk)”Vegetarianer är inte lantbrukarnas fiende” (Inlåst artikel – Sundsvalls Tidning)”Det är inte kommunernas ansvar att du överlever stormen” (Dagens Nyheter)”Vad väntar ni på? Köp in egna vattenbombare” (Expressen)”En myt att nyckelbiotoperna försvinner” (Land Skogsbruk)”Bryt byråkratiseringen av skogsbruket” (ATL)Skogsindustrin: ”Satsa på inlandsbanan” (Dagens Industri)”Förbjud AP-fonderna att satsa pengar på köttindustrin” (Katrineholmskuriren)

Aktuellt från LRF

Hur påverkas du av terrängkörning?

Naturvårdsverket har fått ett uppdrag att kartlägga påverkan från terrängkörning. Nu vill de veta hur du som LRF-medlem upplever skador och störningar från terrängfordon som exempelvis fyrhjulingar, motocross och skotrar.

Läs mer här

Flera naturreservat på gång efter sommarens skogsbränder

Intresset för att bilda nya naturreservat efter sommarens bränder i Mellansverige är fortsatt stort. En rundringning till länsstyrelserna som Ekot gjort visar att det totalt handlar om att skydda cirka 2500 hektar som kan bli aktuell att skydda av den brandhärjade skogsmarken. Men nu börjar tiden bli knapp för Länsstyrelsen att komma överens med skogsägarna.

– Ja, det här behöver lösas i närtid skulle jag säga, tidigt på vintern. Därför att avverkningarna har redan gått igång för att hinna upparbeta all den här nedbrunna skogen innan våren kommer och insekterna tar den, säger Sven-Erik Hammar, ordförande för LRF Skogsägarna, till Sveriges Radio Jämtland.

Han berättar också att det är ovanligt många skogsägare som själva anmält sitt intresse. Han poängterar samtidigt att det inte är alltid som stat och myndigheter pekar ut samma områden som skogsägarna.

Läs mer: Flera naturreservat på gång efter sommarens skogsbränder (Sveriges Radio Jämtand)

Till toppen