Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

10 juli 2018

Hej! Svepet domineras av torkan och rapporterar om följande: • Regeringen i krismöte om torkan • Torkan tar plats i debatten • Skyfallen uteblev • Jordbruksverket lättar på regler om stödpengar • Förordning om äganderätt kring invasiva arter skjuts upp
Louise Carlsson Örning Svepet-redaktör - ]

Regeringen i krismöte om torkan

Under gårdagen höll regeringen presskonferens med anledning av torkan. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin och LRF:s ordförande Palle Borgström berättade om läget just nu och vad som görs.

– Det som viktigast just nu är att fixa fram foder. Spannmålet är svårare att fokusera på och där krävs det regn, säger Sven-Erik Bucht.

Sverige har begärt pengar från EU:s krisfond. Men pengarna från EU väntas dröja och det finns ingen garanti för att EU kommer att godkänna förfrågan om att betala ut krispengarna. De tros inte heller kunna lösa problemet utan endast vara en lindring. LRF:s Palle Borgström tror att det också behövs nationella pengar.

– Våra diskussioner med landsbygdsministern är väldigt konstruktiva. Sen behövs det en större politisk uppbackning, men vi ser att den här frågan börjar faktiskt hamna i valrörelsen – det har blivit en diskussion hos ganska många partier nu om svensk livsmedelsförsörjning och sårbarheten, säger Borgström.

Läs mer: Regeringen samtalar med EU om krisstöd till jordbruket (SVT Nyheter)Läs mer: Pengar från EU:s krisfond inte tillräckligt (Land Lantbruk)Läs också: Regeringen om torkan – situationen allvarlig (Dagens Industri)Läs mer: Bucht om torkan: Fokus på att få fram foder (Sveriges Radio)Läs också: Länsstyrelsen i Skåne inventerar naturreservat efter fodergräs (Land Lantbruk)Läs också: Kör fram foder utan vinst i torkan (ATL)


Torkan breder ut sig i debatten

Torkan är också temat på flera debattsidor just nu.

På Aftonbladets debattsida skriver kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor (Kd) och Magnus Oscarsson (Kd) att bönderna måste få klara besked om vad som kommer göras, att man måste få pengar från EU:s krisfond och att Sveriges kommuner och landsting måste sluta att köpa in kött från utlandet.

Sluta köpa in kött från utlandet – nu” (Aftonbladet)

I Expressen skriver lantbrukaren och mjölkbonden Kerstin Herbertsson om hur det är att vara lantbrukare just nu. Hon vädjar till konsumenter att köpa svenskt – ”Snälla konsumenter köp svenskt och ifrågasätt köttets härkomst när ni äter ute då det inte verkar som att vår regering mäktar med att få till ett importstopp”, skriver hon.

Ska vi tvingas skjuta våra djur och bränna köttet? (Expressen)

Men att satsa på den inhemska marknaden ser inte alla som lösningen. I Dagens Industri skriver ledarskribent Tobias Wikström att mer fokus måste läggas på att exportera livsmedel från Sverige för råda bot på torkan. ”LRF uppmanar konsumenterna att köpa svenskt för att skapa en efterfrågan på svenska varor. (…) . Detta ska nog inte ses som en lösning på problemen just vid en inhemsk torka – i ett sådant akut läge måste ju mer importeras, inte mindre”, skriver han bland annat.

”Plågade bönder måste få sälja på export” (Dagens Industri)

I Borås Tidning skriver ledarskribent Mikael Hermansson att: ”Det som bäst behövs just nu är regn, mycket regn. Men sedan är det nödvändigt att på allvar se till att relationen mellan konsument och producent leder till ett hållbart jordbruk”.

”Låt det regna avregleringar” (Borås Tidning)

Skyfallen uteblev

Under gårdagen varnade SMHI för stora regnmängder och översvämningar bland annat i Jönköpings län. Under eftermiddagen och kvällen regnade det men de stora mängderna uteblev.

Enligt SMHI:s prognos kommer det torra vädret fortsätta i större delarna av landet. Men i slutet på nästa vecka kan ett nederbördsområde dra in. Men ännu är prognosen osäker.

Läs mer: Översvämningarna uteblev (Sveriges Radio Jönköping)Läs också: Risk för översvämning (Sveriges Radio Jönköping)Läs mer: Väderprognos Sverige (SMHI)

Jordbruksverket lättar på regler om stödpengar

Jordbruksverket har beslutat om att ändra i reglerna som gäller ansökan och utbetalning av stöd från landsbygdsprogrammet. Bland annat minskas avdraget för sena ansökningar från 50 procents avdrag till 1 procent från dag 1. Dessutom utökas tiden för att söka startpengar till 24 månader.

Läs mer: Nya regler ska förenkla stödansökan (Land Lantbruk)

Aktuellt från LRF

Vad gör LRF i torkan? Jo, detta!

LRF jobbar intensivt med torkan. Bland annat kallades det till ett högnivåmöte med regering och departement. Dessutom jobbas det frenetiskt på EU-håll.

Palle: Viktigt att alla samarbetar

Förordning om äganderätt kring invasiva arter skjuts upp

Regeringen la tidigare i år fram ett förslag på hur spridningen av invasiva arter ska stoppas i Sverige. Förslaget innebar bland annat att myndigheter och kommuner ska kunna bekämpa invasiva arter på privatägd mark, även utan tillåtelse från ägaren. Vilket fick skarp kritik från bland andra LRF.

Förordningen var tänkt träda i kraft den 1 augusti, men nu meddelar Miljö- och energidepartementet att frågan skjuts upp till efter valet.

Läs mer: Förordning om äganderätt kring invasiva arter skjuts upp (ATL PREMIUM)Läs bakgrunden: Lag mot invasiva arter på gång (Land Skogsbruk)Läs också: Ny lag om invasiva arter möter kritik från LRF (Land Lantbruk)

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Vill du läsa vidare?

från 135:- /mån

Bli medlem i LRF

  • Du får Sveriges största företagarorganisation i ryggen. LRF jobbar för landsbygdens framtid.
  • Land Lantbruk/Skogsbruk och familjetidningen Land ingår, både print och digitalt.
  • Dessutom en rad andra förmåner och erbjudanden.
från 171:- /mån

Prenumerera på Land Lantbruk

  • Du får 3 tidningar varje vecka + tillgång till digitalt innehåll
  • Land Lantbruk med Skogsbruk – Sveriges största fack- och nyhetstidning inom jord och skog
  • Land – Sveriges gladaste veckotidning
Till toppen