Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

10 mars 2019

I veckans sista Svepet rapporterar vi om följande: • Skogsägare drabbade av vildsvin – nu krävs nya strategier • CNH Industrial lanserar 3D-printade reservdelar • Förstudie visar: Gubbkultur i älgförvaltningsgrupper • Premiär för Traktorpodden • Debattsvepet • Bara var tredje svensk fastighet ägs av en kvinna
Janne Hallman Svepetredaktör - ]

FOTO: IBL

Skogsägare drabbade av vildsvin – nu krävs nya strategier

Christer Wallin har 70 hektar skog i Härlunda utanför Skara. Han har märkt att vildsvinstammen ökat dramatiskt de senaste 18 månaderna. Han har för första gången fått nyplanteringar uppbökade av vildsvin, som gett sig på marken där groten har legat.

Hans nya ny strategi för framtiden är att inte plantera med en täckrotsplanta, utan vänta ett eller två år med att plantera där groten har legat och sedan sätta en större planta.

Läs mer: Skogsägare drabbade av vildsvin – nu krävs nya strategier (Land Skogsbruk)Läs mer: Ystads kommun tar krafttag mot vildsvinen (ATL)

CNH Industrial lanserar 3D-printade reservdelar

CNH Industrial, koncernen bakom traktormärken som Case IH och New Holland samt fordon av märket Iveco, testar nu tillverkning av 3D-printade reservdelar. Detta som en del i det pågående arbetet med att utveckla tillverkningsprocessen och öka produktiviteten. Dessutom blir produktionsmetoden mer miljövänlig genom att man kan möjliggöra lokal produktion av reservdelar direkt på beställning.

De första delarna är i plast, men tekniken utvecklas och snart hoppas man kunna erbjuda utskrivna delar även i metall.

Läs mer: CNH Industrial lanserar 3D-printade reservdelar (Jordbruksaktuellt)

Förstudie visar: Gubbkultur i älgförvaltningsgrupper

Förstudien som skulle undersöka hur jämställda älgförvaltningsgrupperna i Småland är var ingen rolig läsning. ”Man måste ha skinn på näsan”, ”gubbkultur”, ”dåligt samtalsklimat” är kommentarer som visade på en förlegad inställning.

– Att det råder en gubbkultur i älgförvaltningsgrupperna är inte något som kvinnorna ska skuldbeläggas för. Det som är bra med förstudien är att det föreslås konkreta åtgärder för hur man ska jobba med jämställdhet och normer i älgförvaltningsgrupperna, säger Helene Lantz, som jobbar med skog- och viltfrågor på LRF Sydost och LRF Jönköping.

Läs mer: Förstudie visar: Gubbkultur i älgförvaltningsgrupper (Land Skogsbruk)

Premiär för Traktorpodden

Tidningen Traktor har dragit i gång Traktorpodden, en podcast för alla som gillar traktorer, och särskilt gamla traktorer.

I första avsnittet får lyssnaren hänga med på en så kallad traktorspaning i Skåne, i den traktortäta kommunen Hörby. Bland annat intervjuas ägare till veterantraktorer som får berätta historier om sina fordon.

I kommande avsnitt ska man bland annat ta upp en speciell Hanomagtraktor, träffa mer traktorfolk, ger historien bakom olika traktormärken med mera.

Lyssna på podden här


Debattsvepet

Har du missat några debatter senaste tiden? Här har vi samlat några av veckans inlägg och repliker om de gröna näringarna.

”Max i samarbete med Djurens rätt – hur tänkte de där?” (Land Lantbruk)”Vegoprofilering till vilket pris Max?” (Land)”Om moral och hamburgare” (ATL)”Farsen kring älgproblemet måste sluta” (ATL)”Nu vänder det, sakta men säkert” (Land Lantbruk)”Förpackning med plastkork är inte en förbättring” (Eskilstuna-Kuriren)”Jämställdhet är en fråga om överlevnad för företag” (Land Lantbruk)”Småföretagen som förtjänar en plats i finrummet” (Land Skogsbruk)”Det behövs fler unga bönder i Europa” (Jordbruksaktuellt)”Ebba Busch Thor klär inte i gul väst” (Expressen)

Aktuellt från LRF

Med motorsågen som arbetsverktyg

Med anledning av Internationella kvinnodagen den 8 mars fortsätter vi lyfter vi fram kvinnor i mansdominerade yrken eller roller. Nu har turen kommit till 20-åriga Anna Eriksson, skogshuggare utanför Ulricehamn.

”Har man ett intresse för skogen så är det ett optimalt yrke, oavsett kön”

Bara var tredje svensk fastighet ägs av en kvinna

Lantmäteriet är den myndighet som har ansvar för det nationella fastighetsregistret, som visar hur marken i Sverige är indelad och hur ägandet ser ut. För första gången har de nu sammanställt samtliga kommuners fastigheter avseende taxeringsvärde och lagfartsandelar, både totalt och fördelat mellan kvinnor och män.

Den visar att kvinnor äger 36 procent av Sveriges fastigheter, män äger 48 procent och resten ägs av företag och organisationer. Det taxerade värdet på kvinnornas fastighetsinnehav motsvarar en fjärdedel av det totala taxeringsvärdet.

– Vi har tagit det så självklart i Sverige att vi har ett jämställt samhälle så vi har aldrig fört den här typen av statistik, och Lantmäteriet har tidigare inte sett behovet att bistå med den”, säger Mats Snäll, innovationschef på Lantmäteriet.

Läs mer: Var tredje svensk fastighet ägs av en kvinna (Jordbruksaktuellt)Läs mer: Män äger fler fastigheter än kvinnor (Dagens Industri)

Till toppen