Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

11 juli 2018

God morgon! I Svepet denna onsdag får du följande rubriker: • Risk för bedrägerier och överpriser i torkans spår • Senaste nyheterna om torkan • Palle Borgström: ”Torkan kräver akuta åtgärder” • Debatt: ”Att bunkra kött är ingen lösning” • Skogarna ökar i Europa • Brittiska lantbrukare uppmanas till försiktighetsåtgärder
Louise Carlsson Örning Svepet-redaktör - ]

Risk för bedrägerier och överpriser i torkans spår

Priset på foder stiger i rasande fart när foderbristen breder ut sig. Det gör att lantbrukare kan få erbjudande om att köpa foder till överpriser och till och med utsättas för rena bedrägeriförsök.

– Vi har sett exempel på orealistiska erbjudanden som man inte kan vara säker på om de är seriösa. Det är viktigt att se upp i nödsituationer eftersom det finns personer som kan dra nytta av andras problem, säger Ulf Wallin, presschef på LRF.

Peter Borring, ordförande för LRF Östergötland, uppmanar lantbrukare att vara försiktiga och att fundera över om det erbjudande man får är rimliga.

I dagsläget finns enligt risk för att halmbalar som i normalfallet kostar 350-500 kronor per bal, säljs för uppemot 1 500 kronor.

Läs mer: Risk för bedrägerier och överpriser i torkans spår (Land Lantbruk)

Läs mer nyheter om torkan

Läs mer: Djur riskerar nödslakt – landshövdingen uppmanas agera (Dagens Nyheter)Läs mer: Branschen varnar om risk för brist på mejeriprodukter i höst (SVT Nyheter)Läs också: Polskt hö ska hjälpa skånska bönder (Aftonbladet)Läs mer: Torkan ger rejäla prisuppgångar på el (Svenska Dagbladet/TT)Läs mer: Grundvattnet sjunker snabbt i hettan (Sydsvenskan)Läs mer: Lättare för bönder att frakta hö till Gotland (ATL)


Palle Borgström: ”Torkan kräver akuta åtgärder”

LRF:s ordförande Palle Borgström vädjar i en debattartikel i Dagens Samhälle till regeringen att omgående vidta åtgärder som kan hjälpa svenska bönder i torkan.

”LRF har en bra dialog med regeringen och Jordbruksverket. Men det är viktigt att sympati åtföljs av konkreta åtgärder” skriver han och vädjar till regeringen att undersöker möjligheterna till följande:

• Frakt- och transportstöd av foder från de delar av landet som kan dela med sig till de mest drabbade.

• Förskottsutbetalningar av EU:s olika ersättningar till jordbruket.

• Ansökan om utbetalningar från EU:s krisstödsfond.

• Införa en nationell ersättning till drabbade bönder.

• Uppdra till länsstyrelserna att visa förståelse för lantbruket i en svår situation. Regelverket får inte bli ett hinder för konstruktiva tillfälliga lösningar.

• Prioritera vattenanvändning till livsmedelsproduktion.

• Besluta om höjd återbetalning av dieselskatten, till samma nivå som i Danmark. Något som ger snabb ekonomisk effekt för många bönder.

Läs debatten: Palle Borgström: ”Torkan kräver akuta åtgärder” (Dagens Samhälle)Läs också: Pengar från EU:s krisfond inte tillräckligt (Land Lantbruk)


”Att bunkra kött är ingen lösning”

Även på Aftonbladets ledarsida skriver ledarskribent Susanna Kierkegaard om torkan. Hon är skeptisk till uppmaningen att köpa kött för att stötta de svenska bönderna.

”…för en vanlig barnfamilj är det inte helt lätt att ställa om till svenskt kött. Hur mycket man än vill hjälpa bönderna sätter ekonomin sina gränser. Kött är dyrt, och bra kött är dyrare. Solidariteten med jordbrukarna blir en klassfråga.

En drastiskt ökad konsumtion av svenskt kött är inte heller bra. Det tar tid att föda upp boskap, och äter vi för många kor nu finns inga kvar nästa sommar” skriver hon och föreslår i stället att köttet fryses in och att de offentliga aktörerna tar sitt ansvar.

”De stora slakterierna bör undersöka om de har marginaler för att köpa upp kött och förvara i frysanläggningar. Då finns kött kvar till framtiden, och bönderna kan andas ut. En stor omställning måste också ske i den offentliga verksamheten. Kommuner och landsting måste ta ansvar och bestämma sig för att bara köpa svenskt kött med bra djurhållning. I upphandlingar borde offentlig verksamhet ha som regel att kräva kvalitativt kött”.

Läs mer: ”Att bunkra kött är ingen lösning” (Aftonbladet)

Skogarna ökar i Europa

Enligt en rapport från FN-organet FAO minskar andelen skog i världen. Men i Europa har skogen i förhållande till landytan ökat sedan 1990. Samma trend syns i Nordamerika och orsaken är enligt rapporten FAO presenterat storskaliga skogsprogram i många länder, samt omvandling av jordbruksmark till skog på många håll.

Förlusterna av skog är störst i Afrika söder om Sahara, Latinamerika och Sydostasien.

Läs mer: Mer skog i EU sedan 1990 (Land Skogsbruk)

Aktuellt från LRF

Bättre kretslopp gör jordbruket mer hållbart

Med bättre kretslopp kan jordbruket producera mat mer hållbart. Det skriver LRFs expert Jan Eksvärd här.

”Vi behöver bli lika duktiga på att ta hand om avloppet som på att sortera avfall”

Brittiska lantbrukare uppmanas till försiktighetsåtgärder

I flera områden i Europa har omfattande fältbränder utbrutit i samband med att skörden inletts. I Storbritannien är det torrare än på många år och nu uppmanas lantbrukare att ta till extra försiktighetsåtgärder i samband med skörden för att fler bränder inte ska uppstå.

Läs mer: Lantbrukare uppmanas till försiktighetsåtgärder (Farmers Weekly) Läs också: Fältbränder förstör skörden i Danmark och Tyskland (Fältbränder förstör skörden i Danmark)

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Vill du läsa vidare?

från 135:- /mån

Bli medlem i LRF

  • Du får Sveriges största företagarorganisation i ryggen. LRF jobbar för landsbygdens framtid.
  • Land Lantbruk/Skogsbruk och familjetidningen Land ingår, både print och digitalt.
  • Dessutom en rad andra förmåner och erbjudanden.
från 171:- /mån

Prenumerera på Land Lantbruk

  • Du får 3 tidningar varje vecka + tillgång till digitalt innehåll
  • Land Lantbruk med Skogsbruk – Sveriges största fack- och nyhetstidning inom jord och skog
  • Land – Sveriges gladaste veckotidning
Till toppen