Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

11 mars 2019

I veckans första Svepet rapporterar vi om följande: • Här har de förvildade korna tagit över byn • ”Henburgare" ska rädda kött från värphöns • Här är orden Skogsstyrelsen inte vill använda • Parca 714 med konkurrenter visas på Dutradagen • Debattsvepet • Inga mer pengar för myggbekämpning
Janne Hallman Svepetredaktör - ]

 (Arkivbild)
(Arkivbild) FOTO: Istock

Här har de förvildade korna tagit över byn

I ett litet samhälle i Alvesta koomun springer förrymda kor och tjurar omkring helt utan tillsyn på bilvägar och i folks trädgårdar. Ägaren håller sig borta och byborna är rasande, eftersom problemen har funnits i flera år.

Situationen är ett djurskyddsärende hos länsstyrelsen, men myndigheten har trots ett flertal kontaktförsök inte lyckats få tag på djurägaren. Länsstyrelsen har haft tidigare djurärenden rörande samma ägare, och har de senaste veckorna fått in uppgifter på att situationen förvärrats.

– Djuren kan utsättas för lidande på grund av att de inte har tillgång till mat och vatten. Men de utgör också en fara för allmänheten när de är ute på bilvägar till exempel, säger djurskyddshandläggare Stina Frank.

På grund av sekretessen vill inte länsstyrelsen gå in på i detalj hur de fortsatt kommer att agera i ärendet.

Läs mer: Här har de förvildade korna tagit över byn (Svt Nyheter)

”Henburgare” ska rädda kött från värphöns

Värphönskött används främst till djurfoder – eller slängs bara. Nu vill Kronfågel ändra på det, och har tagit fram en ekologisk hönsfärsburgare, med kött från svenska, Krav-märkta hönsgårdar.

– Vi vill ta vara på det fina hönsköttet och erbjuda en hållbar ekologisk hönsfärsburgare. Det är därför en burgare som är god i dubbel bemärkelse, säger Charlotte Rosta, varumärkeschef på Kronfågel.

Idén föddes efter ett inslag i tv-programmet Maträddarna, där man gjorde en burgare på hönskött som blev en succé bland dem som smakade.

Läs mer: ”Henburgare” ska rädda kött från värphöns (Land Lantbruk)

Orden som Skogsstyrelsen inte vill använda

Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket behöver en gemensam ordlista för att kunna kommunicera med varandra om naturvårdande skogsskötsel. Myndigheterna menar att det måste bli tydligare vad som är skillnaden mellan naturvårdande och produktionsinriktade åtgärder. Det är också tänkt att myndigheternas kommunikation med markägare och skogsföretag som anlitas ska bli tydligare.

I förslaget finns 27 ord för olika åtgärder, metoder och ord med relevans för naturvårdande skötsel. Där pekas också några ord ut som man bör undvika när man pratar om naturvårdande skötsel, bland annat avverkning, gransanering och plockhuggning.

Läs mer: Här är orden Skogsstyrelsen inte vill använda (Land Skogsbruk)

Parca 714 med konkurrenter visas på Dutradagen

Nostalgin är delvis i fokus på årets upplaga av Dutra-dagen på Simmelsberga Gård i Kågeröd den 11 maj. Då ska bland annat den gula svenska traktorn Parca 714 från mitten av 60-talet visas upp. Stordragarna på den tiden var annars County från England och Dutra från Ungern, som också kommer finnas med på Dutra-dagen.

Temat kommer annars att vara bandtraktorer och skogstraktorer. Bandtraktorerna ska plöja eller visas i en parad. Det kommer vara omkring tio maskiner som kör men många fler parkerade som besökarna kan kika på.

Läs mer: Parca 714 med konkurrenter visas på Dutradagen (ATL)


Debattsvepet

Här är ett svep över de senaste inläggen och replikerna om de gröna näringarna.

”Skyll inte klimatförändringarna på djuren” (Land Lantbruk)”Sverige kan kliva fram när det kommer till växtbaserat och naturligt” (Land Lantbruk)”Låt mossigheten stanna på marken” (Land Skogsbruk)Replik: ”Skogsstyrelsen borde rätta munnen efter matsäcken” (ATL)Tidigare inlägg: ”LRF blåser upp siffrorna om miljömålen för skogen” (ATL)Tidigare inlägg: ”Målen för avsättning av skog är uppnådda” (ATL)

Aktuellt från LRF

Trädgårdsföretagare, se hit!

Vill du öka din produktion, lönsamhet och hitta rätt arbetskraft? LRF och Arbetsförmedlingen har ett gemensamt projekt där man erbjuder hjälp att utveckla verksamheten.

Läs mer här

Inga mer pengar för myggbekämpning

Bidraget hos Jordbruksverket för myggbekämpning ligger fortsatt på 3,3 miljoner kronor – trots att boende i de värst drabbade områdena runt Nedre Dalälven och Sandviken i flera år velat att summan höjs. De anser att den borde ligga på runt sex miljoner kronor varje år.

En höjning som inte lär hända, enligt Rebecca Hymnelius, landsbygdsutvecklare på Jordbruksverket.

– Vi har fått en pott pengar från EU som vi delar upp på programperioden. Så den är svårt att utöka. Det är inte vi som styr det.

Läs mer: Inte mer pengar för myggbekämpning (Land Lantbruk)

Till toppen