Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

11 oktober 2018

I Svepet idag läser du om följande: • Markägare kräver skadestånd på halv miljard • Prognos: Usel lönsamhet för grisbönder • Debattsvepet • Svensk Mjölk vinner i hovrätten • Potatisbonde vinner ny strid mot Eskilstuna kommun • Kockupproret – ett lyft för försäljningen av svenskt kött
Louise Carlsson Örning Svepet-redaktör - ]

Markägare kräver skadestånd på halv miljard

Ombyggnationen av Slussen i Stockholm kommer att göra att vattennivån stiger under våren när snösmältningen sätter in. Vilket kommer att påverka åkermarkerna runt Mälaren ända upp mot Köping och Uppsala och göra dem svåra för lantbruket att bruka.

Nu kräver 1100 markägare skadestånd på upp emot en halv miljard från Stockholms Stad.

– Den här åkern är dränerad och när vattnet står högt i diket så fungerar inte dräneringen. Det försenar vårbruket. Jag får till exempel två såtillfällen, två tillfällen att sprida gödning och två skördetillfällen och det påverkar lönsamheten, säger Peder Rinman i Enköpingsnäs till SVT Nyheter Uppsala och visar dräneringsröret som kommer att hamna under vattenytan när vattennivån stiger.

Kommunen å sin sida är benägna att ersätta markägarna. Men har endast erbjudit dem 35 miljoner kronor att dela på.

Syftet med regleringen av vattenståndet är delvis att förhindra framtida översvämningar av Mälaren. Frågan om ersättningen ska nu avgöras i Mark- och miljödomstolen där förhandlingarna inleddes under tisdagen.

Läs mer: Markägare kräver skadestånd (SVT Nyheter Uppsala)

Prognos: Usel lönsamhet för grisbönder

Enligt en ny prognos från LRF konsult kommer effekterna av sommarens extrema väder leda till de svagaste resultaten för lantbruket som LRF Konsult uppmätt.

Regeringens satsning på krisstöd till lantbruket riktar sig i år till djurägare med nöt och får. Men de som enligt LRF Konsults rapport är särskilt drabbade är grisköttsproduktionen som, till följd av att spannmålsskörden bedöms uppgå till 50–70 procent av fjolårets storlek, tvingas att importera utländskt foder till höga priser.

– Inriktningen mot grisköttsproduktion är under normala väderförhållanden en sektor med små marginaler. (…) När då foder, som är en betydande del av en grisuppfödares omkostnader, kraftigt stiger slår det igenom på lönsamhetssidan, säger Stefan Nypelius, affärsrådgivare på LRF Konsult till TT.

Hittills har heller inte satsningarna på att köpa svenskt kött märkts hos grisföretagarna då effekten av att köpa svenskt kött dämpas genom leden i grisköttsproduktionen, enligt Stefan Nypelius.

Läs mer: Prognos: Usel lönsamhet för grisbönder (Sydsvenskan/TT)Läs också: Katastrofdåliga skördar och ökade kostnader efter hettan (ATL)Läs mer: Extrastödet efter torkan nu klart (Land Lantbruk PREMIUM)


Debattsvepet

Här kommer ett urval av de senaste debattinläggen om frågorna som berör de gröna näringarna.

”Annie Lööf (C) får inte igenom sin jordbrukspolitik i en M-ledd regering” (Östersundsposten)”Var tröskar Jordbruksverket?” (Jordbruksaktuellt)”Nya metoder behövs för framtidens slam” (Land Lantbruk)”Skattepengar ska inte gå till aktivism” (Land Skogsbruk)Inventering av nyckelbiotoper kräver öppenhet” (Västerbottenkuriren)

Svensk Mjölk vinner i hovrätten

Den långvariga konflikten mellan Svensk Mjölk och Skånemejerier fortsätter. Hovrätten har nu beslutat att upphäva tingsrättens beslut att stoppa försäljningen av varumärkena Herrgård-, Grevé- och Prästost. Domen innebär att Svensk Mjölk nu skulle kunna genomföra den försäljningen av varumärkena. Men det finna samtidigt en risk att de måste backa i skiljemålet som parallellt pågår mellan bolagen om affären.

Läs mer: Svensk Mjölk vinner i hovrätten (ATL PREMIUM)Läs bakgrunden: Ostkriget fortsätter med förbud och anklagelser (ATL PREMIUM)Läs bakgrunden: Okänt ostkrig hotar mejeribranschen (ATL PREMIUM)

Aktuellt från LRF

Nu ska vi lyfta svensk livsmedelsinnovation

Sverige är ett av världens mest innovativa land. Men inte vad gäller livsmedelsbranschen. Nu ska LRF och SLU med gemensamma krafter försöka få till en ändring kring det.

Viktigt med nära kontakt mellan akademi och bransch

6 tips på hur du får en säkrare arbetsdag

Olyckorna och arbetsskadorna i lant- och skogsbruket är många. Men det går att förebygga och minska riskerna genom att tänka rätt. Anders Drottja är arbetsmiljöansvarig på LRF. Hans tips är bland annat att: hålla nere stressnivån, se till att ta hjälp om man är egenföretagare, att hålla ordning och reda och att inte tumma med säkerhets- och skyddsanordningar.

Läs alla tipsen här: Undvik riskerna – 6 tips på hur du får en säkrare dag på gården (Land)

Kockupproret – ett lyft för försäljningen av svenskt kött

Livsmedelsleverantörer med kocken Fredrik Eriksson i spetsen startade under den sommaren ett upprop för att stötta det svenska lantbruket i foderbristen. Tillsammans med bland andra LRF uppmanade han sina restaurangkollegor, grossister och leverantörer att lufta de svenska råvarorna och köpa mer svenskt kött. Och insatsen verkar ha gett effekt.

Hos restaurangrossisten Martin & Servera har andelen svenskt kött ökat med 45 procent i september jämfört med samma månad förra året, vilket motsvarar 90 ton kött.

– Det är en stor ökning och vi hoppas att den ska fortsätta, säger Håkan Åkerström, koncernchef på Martin & Servera till Land Lantbruk.

Läs mer: Kockupproret – ett lyft för försäljningen av svenskt kött (Land Lantbruk)Läs mer: Stjärnkock startar upprop för svenskt kött (Land Lantbruk)

Till toppen