Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

12 februari 2019

I dagens Svepet rapporterar vi om följande: • ”En tidsfråga innan en bonde blir mördad” • Ica drar sig ur vegomässan • Irlands och Danmarks bönder ska räddas av EU:s Brexit-stöd • Skogsstyrelsens webbpubliceringar överklagas • Barn i Haparanda ska lära sig mer om lantbruk • Debattsvepet • Nyzeeländsk skogsbrand kommer rasa i veckor
Janne Hallman Svepetredaktör - ]

”En tidsfråga innan en bonde blir mördad”

De radikala djurrättsaktivisterna blir allt mer militanta. Rättfärdigandet av våld mot bönder är väldigt oroande, anser en person i djurrättsmiljön som ATL talat med, och som inte vågar framträda med namn.

– Det är bara en tidsfråga innan en bonde blir dödad i Sverige. Jag har själv hört aktivister säga att det är helt okej att döda människor i stället för djur, säger ATL:s källa.

En ideologisk inspiratör är Youtube-aktivisten Gary Yourofsky. Han säger sig stödja mordbrand som dödar djurförsöksforskare, eftersom den som vållar djur skada förlorat sin rätt till liv. Han likställer bondgårdar med koncentrationsläger och bönder med Nazitysklands krigsförbrytare, och tycker att mord och våldtäkter är rimliga straff.

– Det blir en avhumanisering som ger moralisk rätt att göra vad som helst, säger ATL:s källa. Han är extremt gångbar i dag. Han är det första namn man hör.

Retoriken oroar terrorforskaren Magnus Ranstorp på Försvarshögskolan som är expert på våldsbejakande extremism.

– Just avhumaniseringen är en mycket allvarlig signal. Den gör de moraliska trösklarna för att bruka våld mot personer lägre, eftersom dessa ses som mindre värda. Vi måste ta det här på allvar, säger Magnus Ranstorp.

Läs mer: ”En tidsfråga innan en bonde blir mördad” (ATL – Premium)Läs mer: Läs alla Land Lantbruks artiklar om #rörinteminbonde

Ica drar sig ur Vegomässan 2019

Arrangören för Sveriges största vegomässa, Djurrättsalliansen, har enligt Göteborgs-Postens granskning kopplingar till en grupp som misstänks organisera brott och utöva hot mot svenska lantbrukare. En av Vegomässans största namn, ICA, drar nu tillbaka sitt deltagande. 

– Det beror på de här uppgifterna om att det finns personer som har anknytning till mässan som jobbat som volontärer och utövat hot mot lantbrukare. Det uppfattats som ett stöd och det vill vi vara tydliga med att det är något som vi inte står bakom. Vi tar avstånd mot allt våld och hot, säger Ola Fernvall, chef för extern kommunikation på ICA. 

Enligt honom finns det visserligen ingen direkt koppling mellan mässan och hoten, och Djurrättalliansen tar tydligt avstånd från hot.

– Men det uppfattas som hot, så därför vill vi inte vara med länge, säger Ola Fernvall.

ICA-chefen har själv tagit del av berättelser från lantbrukare gällande hot om våld.

– Det är fruktansvärda historier man hör från lantbrukare. Det är inte ok helt enkelt, säger han.

Även Axfood överväger om de ska delta på Vegomässan efter uppgifterna om kopplingarna mellan Djurrättsalliansen, Vegomässan och militant djurrättsaktivism.

Läs mer: Ica drar sig ur Vegomässan (Land Lantbruk)Läs mer: Ica lämnar Vegomässan – tar avstånd från djurrättsaktivister (ATL-Premium)

Skogsstyrelsens webbpubliceringar överklagas

Förvaltningsrättens beslut att det inte finns något hinder för Skogsstyrelsen att publicera planerade avverkningar i myndighetens karttjänster på nätet är kontroversiellt. Kritiker anser att man genom att göra uppgifterna så pass lättillgängliga tar alldeles för lätt på integritetsaspekten.

– Vill allmänheten ha tillgång till offentliga handlingar är den normala gången att man vänder sig med en begäran till myndigheten. Det är förvånande att domstolen inte för något resonemang om konsekvenserna för den enskilde skogsägaren, säger Göran Örlander, skogsstrateg på Södra.

Nu hjälper Södra den berörda markägaren med att överklaga domen.

– Vi anser inte att det finns några försvarbara skäl till publiceringen. För enskilda skogsägare innebär detta en onödig exponering av deras näringsverksamhet, säger Göran Örlander.

Läs mer: Skogsstyrelsens webbpubliceringar överklagas (Land Skogsbruk)Läs mer: Avverkningsanmälningar får fortsatt publiceras (Jordbruksaktuellt)Läs mer: Klartecken för publicering av avverkningar (Land Skogsbruk)Läs mer: Södra tar strid mot publicering av avverkningsanmälningar (Land Skogsbruk)

Irlands och Danmarks bönder ska räddas av EU:s Brexit-stöd

Mycket tyder på en kollaps av priserna på främst mjölkprodukter och nötkött om den viktiga kunden Storbritannien lämnar EU utan något avtal för fortsatt handel.

Enligt den krisplan som EU:s irländske EU-kommissionär Phil Hogan och Irlands jordbruksminister Michael Creed slutit ska stöd på hundratals miljoner euro betalas ut till det exportberoende irländska jordbruket som drabbas hårdast i EU 27 av ett ”no deal”.

Även danska mjölk- och grisbönder, liksom blomsterodlare i Nederländerna och Belgien är grupper som på förhand pekas ut av EU som särskilt utsatta vid ett hårt Brexit.

Läs mer: Irlands och Danmarks bönder ska räddas av EU:s Brexit-stöd (Land Lantbruk)Läs mer: Hård Brexit stoppar all brittisk köttexport till EU (Land Lantbruk)Läs mer: Hård Brexit slår mot livsmedelshandeln (Land Lantbruk)

Barn i Haparanda ska lära sig mer om lantbruk

Det ska bli obligatoriskt att besöka ett lantbruk för alla förskoleklasser i Haparanda, det tycker Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, som skrivit en motion till kommunfullmäktige. Bakgrunden är att allt färre barn i dag varken upplever eller får förståelse för var de livsmedel som vi lever av kommer ifrån.

”Som ett led i att främja våra lokala näringar samt öka kunskapen om lantbrukets olika områden föreslår S och V att inför obligatoriska skolbesök för barn i förskoleklassen”, står det bland annat i motionen.

Läs mer: Barn i Haparanda ska lära sig mer om lantbruk (Land Lantbruk)Läs mer: Besök hos bonde kan bli obligatoriskt (Haparandabladet)Läs mer: Naturbrukselever ska lära barn om lantbruk (Land Lantbruk)


Debattsvepet

Här är ett svep över de senaste inläggen och replikerna om de gröna näringarna.

”Fortsatt strid i den fjällnära skogen” (Land Skogsbruk)”Polska köttet ett hån mot svenska bönder” (Land Lantbruk)”Svenskt kött är ett bra val” (ATL)Replik: ”Grundlösa påståenden om Jordbruksverket” (Altinget)Tidigare inlägg: ”Det måste till betydligt mer i frågan om övergödning” (Altinget)Tidigare inlägg: ”Sveriges lantbrukare gödslar inte med för mycket kväve” (Altinget)Tidigare inlägg: ”Användningen av handelsgödsel är en hållbarhetsfråga” (Altinget)

Aktuellt från LRF

Statens agerande kan få förödande konsekvenser

När skogsbruk kan stoppas på oklara grunder skapar det osäkerhet för 100 000-tals fastighetsägare. Konsekvenserna kan bli förödande när skogsägare förhindras att bruka sin egendom, skriver Sven-Erik Hammar, LRF, och Magnus Norberg, LRF Konsult i en debattartikel.

Enskilda människors ägande och brukande av skogen har skapat de värden som finns

Skogsbranden på Nya Zeeland kommer rasa i veckor

De värsta skogsbränderna på Nya Zeeland på över 60 år rasar just nu på sydön. Även om de boende i byn Wakefield nu fått återvända hem, så tror myndigheterna att bränderna kommer att rasa i flera veckor. Undantagstillstånd råder och man kan behöva evakuera på nytt.

Brandchefen John Sutton säger att även om läget har blivit något bättre så fortsätter bränderna att vara oförutsägbara. Han tillägger att det är för tidigt för att säga att man har dem under kontroll.

– Även om vi har kan ha tagit oss förbi det värsta kommer brandmän att bekämpa elden en bra bit in i mars månad, säger han.

Läs mer: Nyzeeländsk skogsbrand kommer rasa i veckor (Land Skogsbruk)Läs mer: Våldsam skogsbrand i Nya Zeeland – hotar stad (Dagens Nyheter)

Till toppen