Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

12 januari 2018

Hej! I Svepet i dag läser du om tysta motdemonstrationer till stöd för utsatta lantbrukare, om att bristen på massaved leder till höjt pris och sammanfattning av väderåret 2017.
Louise Carlsson Örning, Svepet-redaktör - ]

Tyst motdemonstration mötte djurrättsaktivister

Det blir allt vanligare att djurrättsaktivister demonstrerar vid slakterier, minkanläggningar eller kosläpp. Men allt oftare sluter andra lantbrukare upp för att motdemonstrera som stöd den enskilda lantbrukaren.

Under förra helgen skedde en aktion av aktivister vid en minkgård i Västra Götaland. De 7-8 djurrättsaktivixterna möttes då av inte mindre än ett 80-tal personer i en tyst stödaktion för minkuppfödaren.

– Det är fantastiskt att se hur lantbrukskollektivet sluter upp. Stödet betyder mycket för den som utsätts. Och det var enbart en stödaktion, inte en gest, inte ett ord, utan vi visar bara att vi finns där, säger Johan Dalén, VD för Svensk Mink till ATL.

Läs mer: Nya motdraget glädjer minkuppfödarna (ATL)Läs också om tidigare demonstrationer: Stort stöd för bonde när aktivister protesterade (Land Lantbruk)

Höjda priser på grund av brist på massaved

Skogsägare får räkna med höjda priset till följd av en allt större efterfrågan på massaved.

Det är den milda vintern i mellersta Sverige och i Baltikum som gett svåra drivningsförhållanden vilket lett till bristen.

Billerud Korsnäs som har brist har börjat importerat eucalyptusflis från Sydamerika för att råda bot på bristen.

I norra Sverige råder mer normala vinterförhållanden och där har exempelvis SCA inga problem med brist på massaved.

Läs mer: Brist på massaved höjer priset (Land Skogsbruk)

Marginalerna för matpriserna skiftas till lantbrukarnas nackdel

Enligt en analys av Irländska IBEC (Irish Business and Employers Confederation) har matpriserna i Irland under 2017 skiftat till de irländska lantbrukarnas nackdel.

Priserna för lantbrukarna har gått upp men matpriserna för konsumenterna har gått ner. Det innebär att både återförsäljare och producenter fått minskade marginaler.

Analysen visar också att priset för konsumenter har gått ner med 2,5 procent medan de gått upp med 2 procent inom EU.

Läs mer: Marginalerna skiftas till lantbrukarnas nackdel (Farmers Journal)Läs också: Matpriserna steg i världen (Land Lantbruk)


”Obegripligt varför svensk ull slängs”

Varje år slängs och bränns stora mängder fårull från svensk fårproduktion samtidigt som ull importeras från andra länder.

”Frihandel i all ära, men det är obegripligt varför bra svensk ull slängs när man både skulle kunna förhindra slöseri och slippa längre transporter om man använde råvara från svenska fårbönder”, skriver Martina Jarminder på debattsidan i tidnigen Norra Skåne.

Hon säger vidare att om all den svenska ullen togs tillvara skulle man kunna utveckla effektiva metoder som gjorde den mer lönsam – ”istället för att som nu vara en exotisk lyxvara”.

Gunilla Larsholt som driver en garnförmedling med garn från svenska djur instämmer i kritiken och menar att det är bristen på kunskap och engagemang för den svenska fårullen, från gräsrotsnivå till butikshyllan, som är orsaken till situationen.

Läs mer: ”Obegripligt varför svensk ull slängs” (Norra Skåne)Läs också: Tonvis med ull slängs varje år (Sveriges Radio)Läs också: Ull-experten: Inte konstigt att svensk ull slängs (Land)

Aktuellt från LRF

Svara på enkäten – gör LRF bättre

Nu skickar LRF ut sin årliga medlemsundersökning. Vi gör den för att vi vill att LRF ska bli ännu bättre, så svara på enkäten om du är en av de utvalda.

Svara på enkäten här

Så blev väderåret 2017

Det inleddes ovanligt torrt och avslutades ovanligt blött och milt. Väderåret 2017 var extremt på flera sätt och flera gånger en utmaning för både lantbruket och skogsbruket.

När väder.se sammanfattar året i sin helhet konstaterar de att i mellersta Sverige har det totalt fallit något mindre nederbörd än normalt och i norra och sydligaste Sverige något mer än normalt.

Se filmen: Sammanfattning av 2017 års nederbörd (Väder.se)Läs mer: Så blev väderåret 2017 (Land Lantbruk)

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Vill du läsa vidare?

från 135:- /mån

Bli medlem i LRF

  • Du får Sveriges största företagarorganisation i ryggen. LRF jobbar för landsbygdens framtid.
  • Land Lantbruk/Skogsbruk och familjetidningen Land ingår, både print och digitalt.
  • Dessutom en rad andra förmåner och erbjudanden.
från 171:- /mån

Prenumerera på Land Lantbruk

  • Du får 3 tidningar varje vecka + tillgång till digitalt innehåll
  • Land Lantbruk med Skogsbruk – Sveriges största fack- och nyhetstidning inom jord och skog
  • Land – Sveriges gladaste veckotidning
Till toppen