Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

12 januari 2019

I Svepet i dag rapporterar vi om följande: • Tre fjärdedelar av EU:s mjölkpulver sålt + KOMMENTAR • Bröderna satsar på viltslakteri • Små robotar för sådd, analys och växtskydd • Vargpar ska skjutas • Kinesiska lantbrukare gör succé som livestreamers • Efter stormen: Vattenfall spränger bort träd
Louise Carlsson Örning Svepetredaktör - ]

FOTO: Mostphotos

Tre fjärdedelar av EU:s mjölkpulver sålt

I slutet på förra året såldes över 60 000 ton skummjölkspulver från Europakommissionens SMP-lager. Det är den största försäljningen av Europakommissionens mjölkpulver sedan införandet av offentliga anbud. Försäljningen innebär att EU:s offentliga lager av mjölkpulver minskat med närmare 3/4, från 380 000 ton 2017 till cirka 100 000 ton.

Kommentar från experten:

Just när Arla sänker mjölkpriset, som ett resultat av vad som varit, så ser marknaden ljuset i tunneln när det gäller kommande leveranser. Två viktiga händelser har utlöst det scenariot: Dels har EU:s pulverlager minskat med uppskattningsvis 75 procent men av större vikt är att senaste auktionen på Fonterra drev upp SMP-pulvret med ca sju procent. Tillgången på mejerivaror har sjunkit markant den senaste månaden. Samtidigt med detta så går smörkontrakten upp på Eurexbörsen och dyrast är julikontraktet som står i hela 4950 euro. Det var länge sedan vi såg så höga tal. Enligt uppgift så har i synnerhet fransk och tysk mjölkproduktion minskat och det kommer att främja Arlas förhandlingsläge inför de avtal som komma skall.

Björn Folkesson, råvaruexpert och krönikör på Land Lantbruk

Läs mer: Tre fjärdedelar av EU:s mjölkpulver sålt (Land Lantbruk)Läs mer: 60 000 ton mjölkpulver sålt (Dairy Global)

Missa inte ”Fråga juristen”

Jessica Wieslander, jurist på Berggren & Stoltz, svarar på läsarnas frågor i Land Lantbruk. Denna vecka handlar det om vilket ansvar en markägare har för att ta bort invasiva arter från mark som arrenderas ut. En relevant fråga med tanke på att regeringen nyligen beslutat om en ny svensk förordning om invasiva främmande arter som trädde i kraft den 1 januari i år.

Läs svaret här: Fråga juristen: ”Vad är markägarens ansvar?” (Land Lantbruk)

De satsar på viltslakteri när efterfrågan på viltkött ökar

Sedan 2003, när Stefan Persson och hans bror tog över företaget Åke P Vilt från sin far, har de mer än fördubblat omsättningen i företaget. De är ett av 130 företag som är specialiserade på att slakta och stycka viltkött. Brödernas bolag är ett av de största i Sverige och expansionen har bland annat skett genom att de förvärva två vilthanteringsanläggningar, en i Småland och en Jämtland.

Utbudet av kött sätter dock en viss begränsning för hur mycket segmentet kan växa.

– Men det är ändå positivt att efterfrågan ökar. Det som händer då är att priserna på köttet går upp och det betyder att jaktlagen väljer att skicka mer djur till oss, i stället för att själva behålla köttet. Av ungefär 100 000 älgar som skjuts i Sverige per år går bara 10–15 procent till slakt i dag. Om den andelen ökar betyder det är vår nisch växer, säger Stefan Persson till Dagens Industri.

Läs hela reportaget: Bröderna ska mata skåningarna med ren (Inlåst Artikel – Dagens Industri)

Små robotar för sådd, analys och växtskydd

Det brittiska företaget Small Robot Company är i startgroparna för att utveckla de tre små arbetsrobotarna Tom, Dick och Harry, som ska driva varsin arbetsprocess på fältet.

Harry ska få ansvar för sådd, Dick för växtskydd och Tom för att analysera varje planta utifrån det närings- och växtskyddsbehov som finns.

Robotarna är tänkta att drivas på batterier, men dieseldrivna versioner övervägs också. Planen är att växtskyddssprutan Dick ska testas under första halvan av 2019 medan såmaskinen Harry, som blir sist ut, ska vara klar för inledande tester runt årsskiftet.

Planen är också att synpunkter från hundra lantbrukare ska ligga till grund för större kommersiella fältförsök under 2021.

Läs mer: Små robotar för sådd, analys och växtskydd (ATL)

Vargpar ska skjutas

På måndag inleds skyddsjakt på två vargar söder om Lillhärdal i Jämtland. Beslutet om jakten har fattats av Länsstyrelsen i länet efter ansökan från en sameby i området eftersom vargarna befinner sig i deras vinterbetesland.

– Vi ser inga andra lösningar än skyddsjakt, säger Emma Andersson, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Syftet är att skydda de 3000 renar som snart kommer till området.

Läs mer: Vargpar i renbetesområde ska skjutas (Aftonbladet)

Efter stormen: Vattenfall spränger bort träd

Efter stormen Alfrida ligger ett stort antal fallna träd i skogen. För att få fram elledningar så att de drabbade kan få tillbaka sin ström använder nu Vattenfall en något oväntad metod – sprängladdningar.

– Det är ett väldigt effektivt sätt att få fram det som ligger under träden, som en elledning till exempel. Det blir ungefär som att lägga en kinapuff i ett plockepinn, säger Jenny Hakeberg på Vattenfalls kommunikationsavdelning till Sveriges Radio Stockholm.

Fortfarande är flera tusen abonnenter utan ström. Mjölkbonden Anette Gustawson vid Billinge gård är en av de som drabbats.

– Jag känner att man blir lite frustrerad. Det yttersta ansvaret ligger på oss som djurhållare att det fungerar, absolut. Det är inget konstigt med det. Men kommunikationen med elbolaget måste fungera. Det är jobbigt att inte veta något. Vilka steg man måste eller inte måste ta framåt. Att producera mat är en samhällsnytta som borde ha en större prioritet, säger Anette Gustawson till Land Lantbruk.

Läs mer: Efter stormen: Vattenfall spränger bort träd (Sveriges Radio Stockholm)Läs också: Mjölkbonden: ”Frustrerande att vara utan ström” (Land Lantbruk)Läs mer: ”Skador i alla bestånd över 25 år” (Inlåst artikel – ATL)

Aktuellt från LRF

I morgon sista dagen att svara på enkät om terrängkörning

Naturvårdsverket har fått ett uppdrag att kartlägga påverkan från terrängkörning. Nu vill de veta hur du som LRF-medlem upplever skador och störningar från terrängfordon som exempelvis fyrhjulingar, motocross och skotrar.

Besvara enkäten senast söndagen den 13 januari

Kinesiska lantbrukare gör succé som livestreamers

I Kina har en ny typ av livestreamers, eller youtubers som det också kallas – personer som filmar saker de gör och lägger upp på sociala kanaler – sett dagens ljus. Lantbrukare har börjat filma sitt jobb på gården och filmerna har gjort succé. De har blivit så populära att ett av landets största e-handelsplattformar startat ett speciellt program för att utbilda dem.

Tillvägargångssättet har blivit ett nytt sätt för lantbrukare i de fattigare områdena på landsbygden att nå ut med sina produkter. Bland annat ska en apelsinodlare ha lyckats sälja 1 miljon kilo av sin frukt på bara 13 dagar genom sin livestreamingkanal.

Läs mer: Livestreamers i Kina är inte tonåringar utan lantbrukare (Techinasia)

Till toppen