Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

12 juli 2018

Hej! I Svepet denna torsdag rapporterar vi om följande från nyhetsflödet: • Matbutiker stoppar importkött – hyllas av Bucht • Debattsvep om torkan • Träden tar höst för tidigt • Japan hårt drabbat av regn och jordskred • Slam på åkrar kan förbjudas
Louise Carlsson Örning Svepet-redaktör - ]

FOTO: Mostphotos/Coop

Matbutiker hyllas för stopp av importkött

Torkan forstätter att dominera nyhetsflödet. Under gårdagen gick flera matbutiker ut och berättade att de stoppar inköp av utländskt kött för att stötta de svenska bönderna i torkan. Coop på Gotland och ICA i Kvantum i Umeå är två av butikerna som fattat beslutet.

Flera butiker skänker också sitt överskott av frukt och grönt till lantbrukare för att utfodra sina djur.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht hyllar butikernas initiativ att inte köpa in utländskt kött. Han säger att från regeringens sida tittar man just nu på hur man kan göra större förtida utbetalningar till lantbrukarna och på att de fraktstöd för att kunna frakta foder från norr till söder då tillgången på foder är större i norr.

Även vissa kommuner har beslutat att stödköpa kött från lokala leverantörer för att stötta lantbruket.

Läs mer: Flera matbutiker stoppar inköp av utländskt kött (Land Lantbruk)Läs också: Landsbygdsministern hyllar matbutikernas bojkott – ”Hedervärt” (Aftonbladet)Läs också: Katrineholms kommun köper lokalt kött (ATL)Läs mer: Här är bonddotterns gripande mejl till kommunen (Aftonbladet)Läs mer: Frivilliga hjälper bönder för att undvika nödslakt (Dagens Nyheter)


Detta sägs om torkan i debatten

Även debatten präglas till stor del av torkan och foderkrisen i lantbruket.

På Svenska Dagbladets ledarsida skriver Ivar Arpi i dag att han är en köttnationalist – ”Ja, jag erkänner: jag är köttnationalist. Jag köper bara svenskt kött. När nu Sveriges bönder vädjar om att fler ska köpa svenskt kött, eftersom den extrema torkan gör att djur måste nödslaktas, ställer jag gärna upp. Egentligen innebär det ingen förändring i min köttkonsumtion. Men det kanske kan få fler att bli köttnationalister”, skriver han.

Läs mer: ”Jag erkänner: Jag är köttnationalist” (Svenska Dagbladet)

I Göteborgsposten poängterar Gustav Fridolin (Mp) på nytt att det måste införas en skatt på importerat ”fulkött” – ”Det är inte rimligt att köttkonsumtionen skjutit i höjden samtidigt som det blivit allt svårare att vara svensk bonde”, skriver han.

Läs mer: ”Inför skatt på fulkött” (Göteborgsposten)

På Aftonbladets debattsida skriver Per-Anders Jande, ordförande, Svensk mat- och miljöinformation, en replik på Kristdemokraternas tidigare debattinlägg. Ebba Busch Thor (Kd) och Magnus Oscarsson (Kd) uppmanade i sitt inlägg till stopp på import av kött. Jande menar dock att det inte är någon långsiktig lösning utan att Sverige kraftfullt måste minska djurhållningen för att minska jordbrukets sårbarhet för extremt väder.

Läs repliken: ”Djurhållningen bidrar till att vattnet sinar” (Aftonbladet)Läs tidigare inlägg: ”Sluta köpa kött från utlandet – nu” (Aftonbladet)

I SVT opinion målar Marit Bohlin och Erik Johansson från LRF Ungdomen upp en dystopisk bild över vad som kan vänta oss. ”Tänk dig nu att du går in i matbutiken igen. Först går du igenom brödavdelningen, hyllorna gapar tomma. Det finns två typer av kex att välja på. Glutenfritt eller veganska varianter är bara att glömma. Mjölk finns men i form av pulver. Fil och yoghurt är också slut, smör och ost likaså och du vet inte när butiken kommer få en ny leverans”, skriver de och menar att bilden riskerar bli verklighet om krisen inte avvägs.

Läs mer: ”Köp svenskt för att hjälpa Sverige ur matkrisen” (SVT Opinion)

Träden tar höst för tidigt

Bristen på vatten gör att lövträden tar höst tidigare än de bör. Mest syns det på björken som på många ställen redan är gula. Björkarna tros dock klara sig relativt bra. Tuffare är torkan för granarna som har större risk att angripas av insekter till följd av torkan.

Läs mer: Björkar går i höstvila (SVT Nyheter)

Japan hårt drabbat av regn och jordskred

I Japan har nära 200 människor dött i samband med kraftiga regnoväder. På enbart ett par timmar föll lika mycket regn som normalt faller på en månad och flera tusen hektar odlingar har förstörts och orsakat skador för motsvarande många miljarder svenska kronor.

Räddningsinsatsen pågår fortfarande och ännu saknas 60 personer.

Läs mer: Nära 200 döda i japanskt oväder (Aftonbladet/TT)Läs också: Japanskt jordbruk ödelagt (ATL PREMIUM)

Aktuellt från LRF

Sverige-Finland 50-80

I Finland är självförsörjningsgraden 80 procent. I Sverige är den 50 procent. Så här kan vi nå upp till den finska nivån.

Se unika produktionskartorna

Slam på åkrar kan förbjudas

Regeringen tillsätter i dag en utredning för att förbjuda spridningen av slam från reningsverk på svenska åkrar. Bakgrunden är att slammet som innehåller fosfor som jordbruket är beroende av också innehåller skadliga tungmetaller som kadmium och bly.

I Tyskland har man redan besluta om ett förbud. Men fattar Sverige ett beslut om förbud kommer det att dröja innan det införs.

– Detta innebär en omfattande omställning som kräver stora investeringar. I Tyskland har man sagt att förbudet ligger 15 år framåt i tiden, säger miljöminister Karolina Skog (Mp).

Läs mer: Slam på åkrar kan förbjudas (Svenska Dagbladet/TT)

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Vill du läsa vidare?

från 135:- /mån

Bli medlem i LRF

  • Du får Sveriges största företagarorganisation i ryggen. LRF jobbar för landsbygdens framtid.
  • Land Lantbruk/Skogsbruk och familjetidningen Land ingår, både print och digitalt.
  • Dessutom en rad andra förmåner och erbjudanden.
från 171:- /mån

Prenumerera på Land Lantbruk

  • Du får 3 tidningar varje vecka + tillgång till digitalt innehåll
  • Land Lantbruk med Skogsbruk – Sveriges största fack- och nyhetstidning inom jord och skog
  • Land – Sveriges gladaste veckotidning
Till toppen